Afbeelding
Energietarieven

Energietarieven in 2021: zijn deze veranderd ten opzichte van vorig jaar?

14 januari 2021 om 12:43 Partnercontent

Meer dan ooit maken veel huishoudens zich zorgen om hun financiën. In 2020 hebben veel mensen een financiële klap moeten incasseren door de COVID-19-pandemie. Sommige ondernemers draaiden lagere omzetten, veel werknemers raakten hun baan kwijt. Ook door de kindertoeslagaffaire werden duizenden huishoudens financieel geraakt. Het is dus zaak om geld te besparen waar dat kan. Een hogere energierekening helpt daar niet echt aan mee. De grote vraag is dus voor veel mensen of de energierekening in 2021 hoger of lager uitvalt dan in 2020.

Gunstige tarieven

Al geruime tijd zijn de tarieven voor gas en elektriciteit aan de lage kant. In 2020 werd zelfs gesproken van historisch lage tarieven. We hoeven ons dus nog niet echt veel zorgen te gaan maken, al moeten we wel beseffen dat de consequentie van lage tarieven is dat ze vroeg of laat weer zullen gaan stijgen. Momenteel wordt fors geïnvesteerd in duurzame energiebronnen en de kosten die daarvoor gemaakt worden, zullen uiteindelijk door ons allemaal gedragen moeten worden. Met alle nieuwe technologische ontwikkelingen valt te verwachten dat er ook in de komende jaren nog behoorlijk zal worden geïnvesteerd.

Energiebelasting

De overheid heeft met de zogenoemde energiebelasting een instrument in handen om de tarieven enigszins te reguleren. Het is de bedoeling om in de komende decennia het gasverbruik in woningen en bedrijfspanden tot nul te reduceren. Om dat te bereiken, heeft de regering vorig jaar besloten om de energiebelasting voor gas te gaan verhogen. Dit houdt in dat je in 2021 een hogere energierekening gepresenteerd krijgt als je veel gas verbruikt. Verbruik je nauwelijks gas en juist meer elektriciteit, dan kan de rekening juist wat lager uitvallen, want de energiebelasting voor elektriciteit is di jaar juist omlaag gegaan.

Verschillen tussen aanbieders

De maandelijkse kosten hangen natuurlijk niet alleen af van de energiebelasting. Het is vooral het tarief van de energieleverancier dat bepaalt hoeveel je uiteindelijk betaalt. Die tarieven verschillen nogal, afhankelijk van de aanbieder die je kiest. Ga daarom zelf regelmatig de tarieven voor energie vergelijken met elkaar. Op basis van zo’n vergelijking kun je goed vaststellen of je niet meer betaalt dan nodig is. In de meeste gevallen zul je dan tot de conclusie komen dat het tarief inderdaad lager kan. Aarzel dan niet om van aanbieder te wisselen, want dat is de snelste en simpelste manier om te besparen op je energierekening. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie