Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat zijn de voordelen van de HDMI 2.1 kabels?

7 januari 2021 om 12:53 Partnercontent

De HDMI familie is uitgebreid! Het nieuwe lid is de HDMI 2.1, wat de nieuwe en verbeterde opvolger is van de HDMI 2.0. Het werd in januari 2017 aangekondigd maar inmiddels kun je er al gebruik van maken. De verwachting is dan ook dat de HDMI 2.1 de nieuwe standaard zal worden op dit vlak. De specificaties zijn bijvoorbeeld veelbelovend en kunnen zelfs spectaculair genoemd worden. Het zal niet alleen de fabrikanten veel goeds bieden voor de toekomst, maar ook de consumenten. HDMI 2.1 heeft vier belangrijke specificaties, die je eigenlijk kunt zien als voordelen van dit nieuwe lid van de HDMI familie. 

Verbeterde ervaring voor gamers

Aan de HDMi 2.1 is de feature Game Mode VRR toegevoegd, wat echt ideaal is voor de gamers. Bovendien is de kans op lagging kleiner door de grotere bandbreedte. Wel zit er een groot nadeel aan het gamen op de huidige televisies. Er treedt namelijk input lag op. Dit betekent dat er een kleine vertraging zit tussen het signaal dat de game console verstuurt naar de televisie en het moment waarop je de content krijgt te zien. Het is een vertraging van maar een paar milliseconden, maar toch is het ontzettend vervelend tijdens het gamen. De input lag kan verleden tijd zijn met HDMI 2.1 doordat het een verbeterde bandbreedte heeft, terwijl de snelheid waarmee beelden ververst kunnen worden ook verbeterd is. Dit zal dan ook zorgen voor naadloze en soepele beeldovergangen.

Hoge videoresoluties en dynamisch HDR

HDMI 2.1 zal resoluties ondersteunen tot wel 10K bij ververs snelheden 40, 50, 60, 100 en 120 Hz. Een paar merken hebben dan ook al 5K monitoren uitgebracht, terwijl er ook al 8K TV’s gekocht kunnen worden. Mogelijk is een 10K televisie ook al in de maak. HDMI 2.1 is dan ook echt veelbelovend voor de toekomst. Dit komt ook doordat het Dynamisch HDR bevat, wat staat voor High Dynamic Range. Dit zorgt ervoor dat de kleuren op een scherm een heldere weergave hebben. Dynamisch HDR is juist weer de verbeterde opvolger van HDR en SDR, wat de afkorting is van Standard Dynamic Range. Door Dynamisch HDR zal de algehele beeldkwaliteit op een TV of monitor verbeterd worden. 

HDMI 2.1 heeft ook eARC

ARC is de afkorting van Audio Return Channel. De opvolger hiervan wordt eARC genoemd. ARC zit op het moment op zo goed als alle HDMI kabels en heeft de extra functie waarmee het geluidssignaal van een televisie teruggezonden wordt naar bijvoorbeeld een soundbar of een A/V receiver. Het pluspunt van Audio Return Channel is dat het momenteel dat je na het activeren van CEC in de instelling van je televisie met de afstandsbediening van de TV ook je soundbar of receiver kunt bedienen. eARC zal nog een stap verder gaan. Het ondersteunt namelijk ook hogere bandbreedte audio, zoals bijvoorbeeld Dolby TrueHD en DTS Master. 

Ondersteuning van een hogere bandbreedte

Daarnaast zal de HDMI 2.1 ook een hogere bandbreedte ondersteunen. Het haalt namelijk van een maximale snelheid van maar liefst 48 Gbit/s. Dit is oprecht een hele grote verbetering. De HDMI 2.0 kabels kunnen namelijk in vergelijk met de HDMI 2.1 kabels maar een maximale bandbreedte van 18 Gbit/s halen. Door deze grote verbetering van de bandbreedte zul je met behulp van een HDMI 2.1 kabel dus kunnen genieten van een hogere videoresolutie. Dit is het geval bij het kijken van televisie, maar ook als je gebruik maakt van een HDMI 2.1 kabel bij het gamen is dit het geval.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie