Afbeelding
CNC frezen

Dit moet je weten over CNC frezen

18 november 2020 om 07:28 Partnercontent

Als je een object wilt laten maken dan kun je kiezen uit diverse productiemethodes. Zo kan gekozen worden voor 3D printen. Het produceren van een item kan daarnaast ook gedaan worden met behulp van spuitgieten en plaatbewerking. Een andere mogelijkheid is het CNC frezen. Daar zal in deze blog op gefocust worden. Jij zult mogelijk nog nooit van freeswerk gehoord hebben, maar na het lezen van dit artikel zul je er al een stuk meer verstand van hebben. Zo wordt de vraag ‘wat is frezen?’ beantwoord, terwijl ook de geschiedenis van het CNC frezen verteld wordt.

Wat is CNC frezen?

CNC frezen is een zogeheten subtractieve productietechnologie. Dit houdt in dat onderdelen vervaardigd worden door met diverse snijgereedschappen materiaal te verwijderen uit een werkstuk. Het werkstuk is in principe een solide blok metaal. CNC staat overigens voor Computer Numerieke Controle. Het is dus heel anders dan 3D printen en spuitgieten, dit zijn namelijk respectievelijk additieve en formatieve technologieën. Hier wordt namelijk niet een product gecreëerd door materiaal te verwijderen. Daarnaast wordt het CNC frezen digitaal gedaan. Hierdoor zal het erg nauwkeurige onderdelen met uitstekende fysieke eigenschappen maken. Dit doet het rechtstreeks uit een CAD bestand, wat ontworpen wordt door de ingenieur. Bovendien zijn er veel verschillende materialen waarvoor je kunt kiezen voor het freeswerk. Het wordt met name gedaan met diverse soorten metaal en kunststof, zoals aluminium, nylon, messing en ABS. Daarentegen is het ook mogelijk om hout, schuim en composieten te frezen. De keuze is dus echt reuze als het gaat om materialen die je kunt CNC frezen.

Wat is de geschiedenis van CNC frezen?

Misschien verwacht je dit niet, maar frezen wordt echt al eeuwen gedaan. Het eerste gefreesde onderdeel ooit werd gevonden in een kom in Italië. Onderzoekers schatten in dat dit object op een draaibank geproduceerd werd rond 700 B.C. Destijds werd het natuurlijk nog met de hand gedaan, computers waren toen nog niet uitgevonden natuurlijk. De eerste pogingen om het proces te automatiseren werden gedaan in de 18e eeuw. Volledig mechanische machines werden in die jaren geproduceerd, deze apparaten werkten op stoomkracht. MIT wist eind jaren 40 de eerste programmeerbare machine te creëren. Het gebruikte ponskaarten om de handelingen te coderen. Doordat de computers in de jaren 50 en 60 in opkomst waren werd de eerste C toegevoegd aan CNC. Het innoveren van de machines ging daardoor snel, het luidde dan ook een nieuw tijdperk in voor de productiesector. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie