Afbeelding
Fietsroutes

Prachtige fietsroutes in het Zuiden van Nederland

20 januari 2020 om 12:14 Partnercontent

Een dag of weekendje weg naar het Zuiden van ons mooie kikkerlandje is altijd een goed idee. Je kunt er heerlijk bourgondisch eten, leuk winkelen en er zijn allerlei bezienswaardigheden. Een fietstocht tijdens je vakantie is ook heel leuk om te doen, want er is echt van alles te zien. Met deze fietsroutes maak je je vakantie nóg beter.

Goede voorbereiding
Als je een langere fietsroute gaat fietsen dan is een goede voorbereiding essentieel. Alles begint bij de aanschaf van een goede en hoogstwaarschijnlijk nieuwe fiets. Je wilt dat je fiets tiptop in orde is voordat je begint met fietsen, want niemand wilt stilstaan met pech. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat je een goed fietsslot hebt voor als je ergens een pauze gaat inlassen. Zorg ook dat je genoeg eten en drinken bij je hebt zodat je goed voorzien bent.

Route 1: De Loonse en Drunense duinen in Noord-Brabant
Je ziet ze verder niet in Nederland, maar ze zijn er echt: duinen die niet aan zee liggen. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant met duinen en naaldbossen. De duinen zijn gemaakt van stuifzand, dit wordt ook wel 'levend zand' genoemd omdat de wind er heel eenvoudig mee aan de haal kan gaan. Hierdoor verandert het gebied ook voortdurend. Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd, al is het gelukkig niet zo droog. In de omgeving van het park vind je allerlei plekken om te overnachten of alleen even wat lekkers te halen. Deze route start bij kasteel en landgoed Strijdhoef, maar je kunt hier natuurlijk ook eindigen.

Bekijk de route hier!

Route 2: Peel- en Maasvallei route in Limburg
De Peel en de Maasvallei zijn twee heel verschillende natuurgebieden, waardoor het een interessante fietstocht is in een wisselend landschap. De Peel bestaat voornamelijk uit hoogveen. De route neemt je mee langs prachtige kastelen en het Nationaal Park De Maasduinen. Onderweg zul je allerlei heerlijke restaurantjes tegenkomen. En ook als je wilt overnachten zijn er campings, b&b's en hotels. Je zult tijdens de route kleine hoogteverschillen tegenkomen, dus hou daar rekening mee.

Bekijk de route hier!

Route 3: Fietsen langs de Swalm
De Swalm is een klein riviertje waar je waarschijnlijk nooit van gehoord hebt, maar die je zeker eens moet hebben gezien. Nu is het riviertje zelf niet zo bijzonder, maar het landschap er omheen wel. Je ziet de golvende Maasterrassen, waarop je dus ook over zult moeten fietsen. Aan de kant van Duitsland vind je een dal, het Nederlandse gedeelte daarvan wordt het Swalmdal genoemd. Hier vind je riet, vochtige graslanden, struiken en bosjes. Ook kom je hier allerlei 'bijzondere' flora en fauna tegen, zoals de das en de bever. Het Swalmdal is een onderdeel van het natuurgebied Maas-Swalm-Nette dat ook deels in Duitsland ligt.

Bekijk de route hier!

Route 4: Fietsen over de Stabrechtse Heide in Brabant
De Strabrechtse Heide ligt vlakbij Eindhoven en is een prachtig natuurgebied om even heerlijk tot rust te komen. Als je op het juiste moment gaat staat de heide prachtig in bloei. Deze fietstocht gaat vanuit Heeze door de heide, dan via Mierlo en Lierop weer via de heide naar Heeze. In Heeze kun je de dag afsluiten door een bezoek te brengen aan kasteel Heeze. In het natuurgebied vind je veel verschillende planten en bloemen, door de diverse structuur van de ondergrond. De heide wordt omgeven door bossen waar je in de zomer even de schaduw op kunt zoeken. In de omliggende dorpjes vind je allerlei leuke restaurantjes en koffietentjes.

Bekijk de route hier!

     

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie