Afbeelding
Foto door engin akyurt via Unsplash

Met goede afspraken is een echtscheiding snel geregeld

29 maart 2024 om 14:10 Partnercontent

Het besluit om uit elkaar te gaan is meestal een verdrietige conclusie. Sommige stellen hebben er alles aan gedaan om de relatie te redden, maar dat is helaas niet altijd succesvol. Wil je goede afspraken maken bij echtscheiding dan is het verstandig om hiervoor een advocaat of mediator in te schakelen. Deze onpartijdige persoon kan objectief kijken naar de situatie en proberen om beide partijen op zoveel mogelijk punten tot overeenstemming te laten komen. Als dat lukt kan een echtscheiding binnen minder dan twee maanden worden geregeld. Daarna kunnen beide partijen ieder hun weg gaan.

Huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding

Steeds meer stellen trouwen op huwelijkse voorwaarden. Deze voorwaarden worden voor het huwelijk opgesteld en kunnen verschillende bepalingen bevatten. Zo kan er sprake zijn van strikte scheiding van bezittingen, of er worden afspraken opgenomen voor het geval één van beide partners een erfenis of schenking ontvangt. Soms wordt in de akte van huwelijkse voorwaarden het finaal rekenbeding opgenomen. Dit houdt in dat de situatie ongeveer hetzelfde is als bij trouwen in gemeenschap van goederen. Als het finaal verrekenbeding bij scheiding van toepassing is, dan betekent dit dat het vermogen van beide partijen evenredig wordt verdeeld. Denk aan spaargeld of de overwaarde bij verkoop van de echtelijke woning. Vanzelfsprekend worden ook de schulden evenredig verdeeld. Maar je kunt ook met je partner afspreken dat alles wat van jou of je partner is ook zo blijft. Dan krijgen beide partijen bij een echtscheiding hun eigen bezittingen maar ook schulden.

Afspraken over de kinderen

Als er minderjarige kinderen zijn dan moeten hierover bij een echtscheiding goede afspraken worden gemaakt. Ze moeten een adres voor hoofdverblijf hebben bij één van de ouders. Daarnaast moet duidelijk zijn wanneer ze bij de andere ouder verblijven. Veel ouders maken ook afspraken over praktische zaken zoals het vieren van verjaardagen en feestdagen en het verdelen van schoolvakanties. Ook belangrijke beslissingen, zoals schoolkeuze en behandeling bij ziekte moeten goedkeuring hebben van beide ouders in de meeste gevallen. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit wordt bij het uitspreken van de echtscheiding door de rechter opgenomen in het echtscheidingsvonnis, waarmee het rechtskracht krijgt.

Wat als je partner niet wil meewerken?

Er zijn ook echtscheidingen die niet soepel verlopen. Als je partner niet wil meewerken of de procedure willens en wetens saboteert is het belangrijk om je te laten bijstaan door een ervaren echtscheidingsadvocaat. Deze kan soms via mediation nog proberen om toch afspraken op hoofdlijnen te maken. Als dat niet lukt dan moet het aan de rechter worden overgelaten om te beslissen. Dit soort echtscheidingen nemen vaak veel tijd in beslag. Het kan ook zijn dat je partner naar het buitenland vertrekt en lange tijd onvindbaar is. Ook dit zorgt ervoor dat de echtscheiding niet kan worden uitgesproken. Ook ruzie over de afwikkeling van een gezamenlijk bedrijf kan enorm tijdrovend zijn.

Zoek je een betrouwbare advocaat voor je echtscheiding? Kijk dan op debrouweradvocaten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie