Afbeelding
Foto door Kelly via Pexels

Zonnepanelen nog altijd populair en fors in prijs gedaald

14 februari 2024 om 10:33 Partnercontent

Er is de laatste tijd veel te doen over zonnepanelen. Energiebedrijven willen af van de terugleververgoeding. Sterker nog, bij sommige stroomaanbieders moeten bezitters van zonnepanelen nu zelfs betalen voor de geleverde stroom. Dit weerhoudt veel mensen ervan om gebruik te gaan maken van zelf opgewekte zonnestroom. Want is dat nu nog wel de moeite waard? Deskundigen denken zeker van wel.

De investering terugverdienen

Als je besluit om zonnepanelen te nemen dan is dat een flinke investering. Die wil je terugverdienen door je eigen stroom op te wekken. Voorheen, met een gunstige terugleververgoeding, deed je daar zo’n 5 jaar over. Maar ook als je minder krijgt voor geleverde stroom die je zelf niet gebruikt is het zeker nog de moeite waard. Volgens berekeningen van deskundigen verdien je de kosten terug in maximaal 7 jaar. De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar. Dat betekent dus dat je daarna nog zo’n 18 jaar profiteert van ‘gratis’ stroom. Afhankelijk van de ligging van je huis is het goed mogelijk om een groot deel van het jaar genoeg stroom op te wekken om in de behoefte van een gemiddeld huishouden te voorzien. Dat betekent dus een forse besparing. Bovendien weet je zeker dat je volledig gebruik maakt van groene stroom. De stroom die je onverhoopt tekort komt levert het energiebedrijf uiteraard gewoon bij, dus zonder stroom zit je sowieso nooit.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Je kunt als je dat wilt zelf zonnepanelen inclusief omvormer en montage set kopen en deze zelf plaatsen. Het aansluiten op het stroomnet moet echter altijd door een erkende elektricien worden gedaan. Maar als je alle voorbereidende werkzaamheden zelf doet, dan scheelt dat natuurlijk flink in de kosten. In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn er anno 2024 nauwelijks nog wachttijden voor het plaatsen of aansluiten van zonnepanelen. Ook zijn er veel minder leveringsproblemen voor de panelen of de omvormers. Dit komt omdat de vraag naar plaatsing flink is teruggelopen door de onzekerheid over het terugleveren van stroom. De prijzen zijn ook nog altijd aan het dalen. Let uiteraard wel goed op je veiligheid als je besluit om zelf op het dak te klimmen om zonnepanelen te plaatsen. Dit is niet zonder risico. Een installateur zal altijd werken met een steiger die volgens de geldende richtlijnen wordt geplaatst en dus de kans op ongelukken een stuk kleiner maakt.

Zonnepanelen huren of leasen

Als je geen investering wilt of kunt doen voor zonnepanelen dan kun je deze ook huren of leasen. Uiteraard is het financiële voordeel voor jou als gebruiker dan minder, maar het levert altijd nog voordeel op. Als je besluit tot aankoop kun je in aanmerking komen voor subsidie. Deze kan worden aangevraagd bij je gemeente of bij de provincie. Particulieren betalen bovendien geen btw meer over zonnepanelen en de installatie. Voorheen kon je de btw terugvragen, nu hoef je deze niet meer voor te schieten. Dit scheelt dus 21 procent in het te investeren bedrag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie