Afbeelding
Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

Wanneer lijdt u immateriële schade na een ongeval?

7 februari 2024 om 07:23 Partnercontent

Een ongeluk kan alleen schade aan uw persoonlijke eigendommen veroorzaken of ook voor verwondingen zorgen. Wanneer u gewond raakt door een ongeval, krijgt u met materiële en immateriële schade te maken. In dit artikel leggen we aan u uit wat er precies onder immateriële schade wordt verstaan.

Het verschil tussen materiële en immateriële schade

Wanneer u gewond raakt door een ongeval, krijgt u met lichamelijke, emotionele en materiële schade te maken. Onder de materiële schade valt alle schade die in geld is uit te drukken zoals:

  • Uw gemiste inkomsten
  • Huishoudelijke hulp
  • De reparatiekosten voor uw persoonlijke eigendommen

Onder de immateriële schade valt de:

  • Pijn die u lijdt door uw lichamelijke schade en het herstelproces
  • Moeite die u heeft moeten doen om weer zo goed als mogelijk te herstellen van uw letsel
  • Invloed van het ongeval, uw letsel en zichtbare littekens op uw dagelijkse leven

Het gaat hierbij dus om de emotionele kant van het ongeval. De schade die eigenlijk niet in geld is uit te drukken, maar wel vergoed moet worden door de verzekeraar van de tegenpartij. We geven u een paar voorbeelden van waar u dan aan kunt denken.

Voorbeelden van immateriële schade na een ongeval

U kunt door verschillende soorten ongevallen immateriële schade oplopen. We geven hieronder drie voorbeelden van emotionele schade die is ontstaan door een:

1.Verkeersongeval.
2. Bedrijfsongeval.
3. Hondenbeet.

Het is goed om te beseffen dat iedere situatie anders is. Uw verwondingen kunnen anders zijn, uw dagelijkse leven is anders, waardoor de vergoeding voor de immateriële schade altijd heel persoonlijk is. Dit zijn dus slechts voorbeelden om u een idee te geven over wat immateriële schade precies inhoudt.

Immateriële schade na een verkeersongeval

Stel dat u op de scooter wordt aangereden door een automobilist. Door de klap breekt u uw sleutelbeen. Het duurt zes weken voordat u weer helemaal bent hersteld van uw letsel. In de tussentijd doet u thuis oefeningen om uw schouder en elleboog soepel te houden. 

U werkt als zzp’er in de bouw. Het tijdelijk niet kunnen werken, veroorzaakt stress. U krijgt uw gemiste inkomsten dan misschien wel vergoed, maar u maakt zich toch zorgen over het verliezen van klanten en opdrachten. Voor het ongeval was zwemmen uw uitlaatklep, maar dat is nu tijdelijk niet mogelijk. Daardoor ervaart u een gevoel van onrust. Dit valt allemaal onder uw immateriële schade.

Een jurist gebruikt al deze informatie om de vergoeding voor uw emotionele schade te berekenen.

Immateriële schade na een bedrijfsongeval

Stel dat uw hand vast komt te zitten in een machine op de werkvloer. De schade is zo ernstig dat uw hand moet worden geamputeerd. Hierdoor verandert uw leven van de een op de andere dag. Kleine alledaagse handelingen zijn niet meer vanzelfsprekend zoals uzelf aankleden, koken of de kinderen optillen. Ook kunt u niet meer werken bij het bedrijf waar u al jaren met plezier in dienst was.

Met een prothese kunt u leren om weer zo goed als mogelijk mee te draaien in het dagelijkse leven. Hiermee kunt u ook weer andere dingen ondernemen waar u plezier uithaalt zoals tennissen met uw vrienden en gitaar spelen. Het duurt alleen wel een tijdje voordat u met de prothese leert om te gaan. Alle veranderingen zorgen ervoor dat u in een depressie terechtkomt. Uiteindelijk leert u met uw blijvende letsel te leven.

Blijvend letsel kan voor veel immateriële schade zorgen. Een jurist houdt hier rekening mee bij het berekenen van de vergoeding voor uw emotionele schade.

Immateriële schade na een hondenbeet

Stel dat u een kopje koffie gaat drinken bij de buren. Ze hebben een hond die u vaak hoort blaffen, maar die altijd in z’n bench zit als u op bezoek komt. Deze keer is de eigenaar vergeten om het deurtje van de bench goed dicht te doen. Wanneer de buurman even naar de keuken is gelopen, ontsnapt de viervoeter en bijt u in uw arm.

De schrik zit er goed in. U bent een echte dierenliefhebber, maar deze situatie heeft ervoor gezorgd dat u dieren bent gaan wantrouwen. U voelt zich ongemakkelijk in de buurt van honden en durft niet meer door het park te joggen. Zelfs uw eigen hond laat u af en toe schrikken door een onverwachtse beweging of plotseling hard te blaffen. De hondenbeet laat daarnaast een zichtbaar litteken achter op uw arm waar u zich onzeker over voelt. U loopt daardoor altijd met lange mouwen. Ook als het buiten bloedheet is.

De angst voor honden en de littekens die u aan de hondenbeet heeft overgehouden, hebben een grote invloed op uw leven. Een jurist neemt dit mee bij het berekenen van de vergoeding voor uw immateriële schade.

Claim uw immateriële schade

U weet nu wat immateriële schade inhoudt. Nu moet u uw eigen emotionele schade nog op een rijtje zetten en daar een bedrag aan verbinden. Gelukkig kunt u dit ook aan een ervaren jurist overlaten. Zo wordt u niet continu met uw emotionele schade geconfronteerd door de verzekeraar van de tegenpartij.

De ervaren juristen van letselschadebureau Letselschade Berekenen weten precies waar u recht op heeft als letselschadeslachtoffer. Zij verdiepen zich in uw specifieke situatie. Daarnaast gebruiken ze de Smartengeldgids om rechterlijke uitspraken in actuele letselschadezaken te onderzoeken. Zo kunnen ze de maximale vergoeding voor uw immateriële schade berekenen. U hoeft alleen uw verhaal te vertellen. Uw persoonlijke jurist regelt de rest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie