In een Repair Café worden kapotte spullen gerepareerd terwijl de klant wacht. .
In een Repair Café worden kapotte spullen gerepareerd terwijl de klant wacht. . Archieffoto.

‘Niet weggooien of vervangen, eerst langs een repaircafé’

8 juli 2023 om 09:10 Overig

AMSTELVEEN “Niet weggooien of vervangen, eerst langs een repaircafé.” Lezer Bert Eeken is bij verrast na een bezoek aan wijkgebouw De Meent waar zijn kapotte subwoofer op vakkundige wijze werd gemaakt. “Eenmaal thuis aangesloten gaf mijn geluidsinstallatie weer het aloude bekende diepe basgeluid”, klinkt het dankbaar.  

“Helaas had de subwoofer van mijn audio/videoset het begeven, na enige twijfelachtige pogingen gaf deze geen enkel geluid meer”, begint Bert zijn verhaal. “Ik had op internet gezocht of dit een bekend probleem is voor mijn type subwoofer, maar daar kwamen erg specialistische beschrijvingen uit naar voren die mijn pet te boven gaan.”

SUBWOOFER 

Bert had onlangs in het Amstelveens Nieuwsblad gelezen over het Repaircafé en dat daar vakkundige vrijwilligers in staat zijn om elektronische apparatuur mogelijk te repareren. “Aangezien het Repaircafé elke eerste zaterdagochtend van de maand in mijn wijk in gebouw De Meent spreekuur houdt, trok ik op 1 juli de stoute schoenen aan en ging met mijn subwoofer onder de arm op pad. In De Meent aangekomen werd ik allervriendelijkst ontvangen. De koffie met een koekje stond al klaar voor de wachtenden, die allemaal met een defect apparaat waren verschenen. Er moest een kort formuliertje worden ingevuld om de specificaties en de klacht van het apparaat te noteren, alsmede mijn naam en emailadres.”

Eenmaal thuis aangesloten gaf mijn geluidsinstallatie weer het aloude bekende diepe basgeluid.

REPARATIE IN REPAIRCAFÉ

“Om me heen zag ik vrijwilligers die druk waren met het repareren van een koffiezetapparaat, een printer, een stofzuiger en een insectenlamp. Er was zelfs iemand bezig met een naaimachine die naar ik vermoed kleding aan het repareren was!”
Na de koffie en een kort moment van geduld, bleek mijn subwoofer een project voor reparateur  Nico, een elektronica-specialist. Bert: “We hebben het probleem van mijn subwoofer kort doorgenomen en hij ging onmiddellijk aan de slag. Nico had elektronica gestudeerd en zwierf voor zijn werk de hele wereld over. Hij had dus wel voor hetere vuren gestaan.”

“De subwoofer ging na het losschroeven van het elektronica-deel pas open nadat de bevestigingspunten met een föhn waren verwarmd. Ik denk dat de fabrikant een soort van garantie-verzegeling gebruikt om te kunnen controleren of kopers bij garantie-aanspraken zelf aan de electronica hebben gezeten. De elektronica zag er voor mij uit als abracadabra-priegelwerk en ik zou er zelf geen chocola van kunnen maken, maar na een blik op een gedemonteerde printplaat zag Nico direct wat er mis was: één van de condensatoren was defect en moest vervangen worden.”

VERVANGEN

“Er werd gezocht in een voorraaddoos met diverse condensatoren van Nico, maar de juiste condensator zat daar helaas niet in. Na enig nadenken bleek hij over een oude printplaat te beschikken waar de juiste condensator nog op gesoldeerd zat. Het was voor hem een koud kunstje om de defecte condensator te vervangen door de goede van de oude printplaat af te monteren en op mijn printplaat te solderen met zijn mini-soldeerbout. Als ik dat zelf zou moeten doen dan zou het een soldeer-klodderboel met kortsluitingen teweeg hebben gebracht!,” lacht de inwoner van Amstelveen. 

De subwoofer werd daarna weer in elkaar gezet en het spannende moment suprème brak na bijna twee uur werken aan: doet ie het weer? “Stekker in het stopcontact en ja hoor, hij deed het weer”, klinkt het opgelucht uit de mond van Bert. “Eenmaal thuis aangesloten gaf mijn geluidsinstallatie weer het aloude bekende diepe basgeluid. Hulde voor Nico en zijn collega-vrijwilligers want als klap op de vuurpijl kreeg ik zelfs te horen dat er totaal geen kosten aan deze reparatie verbonden waren.”

NIET METEEN WEGGOOIEN

Uiteraard noemt Bert het Het Repaircafé een geweldig initiatief. “Dus mensen, wanneer je een defect apparaat hebt: niet meteen weggooien of vervangen, maar eerst te rade gaan bij het Repaircafé. Er zijn spreekuren in diverse wijkcentra in Amstelveen en omstreken en het moet al heel ernstig zijn als zij het defect niet voor u kunnen repareren. Doe er uw voordeel mee… en het scheelt extra afval in onze wegwerpmaatschappij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie