Vorig jaar gaven Oekrainse muzikanten een optreden tijdens Bevrijdingsdag
Vorig jaar gaven Oekrainse muzikanten een optreden tijdens Bevrijdingsdag Naomi Heidinga

Herdenken en vrijheid vieren in Amstelveen

30 april 2023 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Ook dit jaar zorgt Amstelveen Oranje ervoor dat we kunnen herdenken op 4 mei. Een dag later kunnen we samen onze vrijheid vieren. De Dodenherdenking vindt traditiegetrouw plaats bij het monument ‘Aan hen die vielen’ aan de Amsterdamseweg. De 5 mei viering vindt, evenals vorig jaar, in het Oude Dorp plaats.

Hugo van der Kooij werkt al jaren als vrijwilliger voor Stichting Amstelveen Oranje. “Ik verhuisde op mijn vierde met mijn ouders naar Amstelveen. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader me voor de eerste keer meenam naar de herdenking aan de Amsterdamseweg. Ik was nog klein en het was een flink eind lopen van huis. Toen ik eraan kwam, was ik er wel een beetje klaar mee. Maar de herdenking maakte veel indruk.” Hij is blij dat ook nu nog ouders hun kinderen meenemen naar de herdenking. “Het is fijn om steeds meer jongeren bij de herdenking te zien. We doen ons best om de fakkel door te geven. We houden daarom zoveel mogelijk rekening met jongeren in het programma. De kinderburgemeester draagt een gedicht voor, evenals een leerlinge van Panta Rhei. Bij het begin van het defilé krijgen alle kinderen een witte roos, die ze in een vaas mogen steken. Zo proberen we kinderen nadrukkelijk een rol te geven tijdens de plechtigheid.”

PROGRAMMA HERDENKING

De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.30 uur met een optreden van het Harmonie Orkest Amstelveen. Daarnaast zijn er voordrachten en geeft burgemeester Tjapko Poppens een toespraak. Om 19:58 uur wordt de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gezongen. Het defilé begint om 20.15 uur. “Het weer heeft een grote invloed op de opkomst bij de herdenking. Bij een lekker lentezonnetje zitten we de laatste jaren rond de duizend bezoekers. In het verleden is dit wel eens meer geweest. Al hebben we er ook wel met z’n vijftig-en gestaan, bij een hevige stortbui!”

TAARTEN BAKKEN 

De 5 mei viering vindt plaats in het Oude Dorp. “We hebben een aantal jaar deze viering in de Stadstuinen gehouden. Daar zijn we op teruggekomen. We zochten een plek met iets meer historie. Het Oude Dorp voldoet aan deze wens. Vorig jaar was de viering meer beladen. De oorlog in Oekraïne was net een maand onderweg. Er traden Oekraïense muzikanten op, de muziek was wat zwaarder dan gebruikelijk. Dit jaar doen we het anders, en gaan we meer onze vrijheid vieren. Dat doen we met een middag- en avondprogramma. ‘s Middags hebben we een nieuw programmaonderdeel: Taarten voor vrijheid. We nodigen mensen uit om taarten te bakken met het thema ‘vrijheid’. Tussen 15 en 15.30 uur kun je jouw taart komen inleveren. De taarten worden beoordeeld door patisserie Prenger. Vanaf 16:15 uur vindt de prijsuitreiking plaats. De Zingende kapsters treden op, en er is een terras. 

VRIJHEIDSVUUR

‘s Avonds wordt het vrijheidsvuur in ontvangst genomen uit handen van lopers van atletiekvereniging Startbaan. Het vuur wordt ontstoken door de burgemeester en zangeres Joke de Kruif. Ze verzorgt een optreden en daarna draait de vrijheids-dj zijn platen. De Vrijheidsloop om het Oude Dorp begint om 20.30 uur. De lopers zijn tegen 21.30 uur terug. Dan worden kaarsjes ontstoken en daarmee komt het programma ten einde.” 

Voor meer informatie: www.amstelveenoranje.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie