Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Raadsleden bezorgd dat tekort aan menskracht leidt tot eerder sluiten wijkcentra

3 april 2023 om 10:46 Overig

AMSTELVEEN De fracties van PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 hebben signalen dat wijkcentra in Amstelveen soms eerder de deuren moeten sluiten wegens een personeelstekort en/of een tekort aan vrijwilligers. Zij hebben het college van Burgemeester en Wethouders hierover om opheldering gevraagd. De fracties willen weten of het college werkt aan alternatieven zodat activiteiten voor inwoners op een andere manier kunnen blijven doorgaan.

In de wijkcentra kunnen inwoners meedoen aan activiteiten en elkaar ontmoeten. Er vinden onder meer cursussen, buurtborrels en verschillende spreekuren plaats. Zo hebben sommige Amstelveense wijkcentra een financieel café, een juridisch spreekuur of een inloop voor mensen die kampen met psychische klachten zoals somberheid. Daarnaast is het voor maatschappelijke- en commerciële (sociaal-culturele) doelstellingen mogelijk om een ruimte in een wijkcentrum te huren.

OPLOSSINGEN ZOEKEN 

De fracties van PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 krijgen signalen dat wijkcentra in Amstelveen soms eerder de deuren moeten sluiten wegens een personeelstekort en/of een tekort aan vrijwilligers. Daarom hebben Rosalie Bouwman (PvdA), Stieneke Kruijer (GroenLinks), Emiel Sjaardma (50 PLUS) en Saloua Chaara (D66) aan het college gevraagd om inzicht te geven in mogelijke problemen die ontstaan door kortere openingstijden. Zij hebben het college opgeroepen om met Participe en andere betrokkenen naar oplossingen te zoeken, zodat inwoners kunnen blijven rekenen op de activiteiten die zij bezoeken. De partijen wijzen erop dat voor veel inwoners de activiteiten in wijkcentra erg belangrijk zijn om met mensen in contact te komen en voor hun ontplooiing.

De fracties willen dat hierbij niet alleen gekeken wordt naar hoe de openstelling van wijkcentra kan worden gehandhaafd, zij willen dat ook nagedacht wordt over een andere organisatie van activiteiten. Bijvoorbeeld door initiatiefnemers van activiteiten meer een verantwoordelijkheid te geven in het beheer van wijkcentra.

JONGEREN

PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 willen ook al langer bevorderen dat jongeren meer gebruikmaken van de faciliteiten van de Amstelveense wijkcentra. Zij willen dat de aansluiting met jongeren wordt verbeterd en hebben het college daarom opgeroepen om hier met Participe, het jongerenwerk en andere relevante partijen over in gesprek te gaan. De fracties hebben het college gevraagd hier voor de zomer verslag over uit te brengen aan de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie