Wethouder Herbert Raat met twee boa´s in winkelcentrum Middenhoven.
Wethouder Herbert Raat met twee boa´s in winkelcentrum Middenhoven. Davey Photography

Amstelveen krijgt wijk-boa’s in vier gebieden

17 januari 2023 om 09:54 Overig Tips van de redactie

AMSTELVEEN Amstelveen gaat met ingang van maart of april in de hele gemeente zogenaamde wijkboa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) inzetten. Amstelveen wordt daarbij opgedeeld in vier gebieden: Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West. De wijkboa’s komen naast de reeds langer bestaande wijkagenten. De medewerkers moeten het contact met inwoners en ondernemers in hun gebieden gaan onderhouden, zodat de gemeente weet wat er speelt en bij wie zij in bepaalde gevallen moet zijn.

De wijkagent zoals de politie die kent, heeft volgens wethouder Herbert Raat (Handhaving) de grote kracht van het werk in de wijk bewezen. “De politie rijdt niet langs met een surveillanceauto, maar is in de buurt aanwezig, Daardoor is de informatiepositie goed. Ze leveren fantastisch werk en dat levert een  belangrijk fundament voor de Nederlandse politie. Maar de politie is ook overbelast omdat agenten ook op moeten draven bij voetbalwedstrijden, rellen en demonstraties. Ze kunnen er daardoor niet altijd zijn. De boa´s kunnen voor een aanvulling zorgen.”

Vanwege het verschil in bevoegdheden kunnen de boa´s bijvoorbeeld geen criminele zaken aanpakken. “Maar ze kunnen er wel voorzorgen dat de overheid zichtbaar en herkenbaar is in de wijk.” Volgens Raat hebben recente problemen in Middenhoven aangetoond dat het belangrijk is om een goede informatiepositie te hebben. ¨Handhaving en bonnen uitschrijven is het sluitstuk van regulering, maar zorgt niet voor de oplossing van problemen.”

Alle delen van Amstelveen krijgen een eigen wijkboa. Als de menskracht dat mogelijk maakt, worden de gebieden die zij onder hun hoede hebben in de toekomst verkleind. Ze blijven ook optreden tegen overtredingen van regels die ze tegenkomen. “Maar er is geen bonnenquotum dat ze moeten halen. Dat is er nooit geweest, want dat ondergraaft het draagvlak in de samenleving.”

De wijkindeling is als volgt: 

- Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos).

- Noord-West (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord).

- Zuid-Oost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid)

- Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie