Foto ter ilustratie.
Foto ter ilustratie. Pixabay

Nieuwe vervoersservice AutoMaatje vanaf februari in Amstelveen

12 december 2022 om 13:41 Overig

AMSTELVEEN Inwoners van Amstelveen die (tijdelijk) minder mobiel zijn en hierdoor bijvoorbeeld haltes van het openbaar vervoer slecht kunnen bereiken, kunnen vanaf volgend jaar februari gebruikmaken van de vervoersservice ANWB AutoMaatje. Deze laagdrempelige vervoersservice biedt vervoer voor korte afstanden aan. De gemeente introduceert dit voor geheel Amstelveen.

De gemeente is al enige tijd op zoek naar een passende oplossing voor Amstelveense gebieden en wijken waar de afstand tot een tram- en of bushalte te groot is voor (tijdelijk) minder mobiele Amstelveners. Amstelveen heeft een goed openbaar vervoernetwerk met hoogfrequente bus- en tramlijnen, maar dit betekent ook dat de afstand tussen haltes veelal groot is. In de afgelopen periode heeft de gemeente verschillende vervoersvormen onderzocht die kunnen worden ingezet in gebieden waar fijnmazig openbaar vervoer ontbreekt, zoals een wijkbus en OV Op Maat van Connexxion. Uiteindelijk is volgens de gemeente gebleken dat het concept ANWB AutoMaatje precies de juiste service biedt voor korte verplaatsingen voor de doelgroep.

“ANWB AutoMaatje kunnen we in geheel Amstelveen inzetten en daardoor ontstaat er een voor de gemeente én de doelgroep betaalbaar alternatief waardoor tram- en bushaltes voor iedereen bereikbaar worden”, zegt wethouder Herbert Raat (verkeer en vervoer). “Het is een systeem dat zich bijvoorbeeld in onze buurgemeenten Uithoorn en Aalsmeer al heeft bewezen. Het is tegelijkertijd een vorm van sociaal vervoer voor korte afstandsverplaatsingen. Dat zien we ook bij de vergelijkbare Wijkmobiel Uit&Thuis Waardhuizen/Middenhoven. Het verschil met AutoMaatje is echter dat dit alternatief heel Amstelveen beslaat.”

VRIJWILLIGE CHAUFFEURS Er zijn diverse vervoersopties onderzocht zoals een wijkbus en OV Op Maat van Connexxion, maar AutoMaatje komt als beste uit de bus. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten tegen een lage prijs vervoeren voor een korte rit naar bijvoorbeeld een R-net bus- of tramhalte. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto.

Participe begeleidt en coördineert de inzet van AutoMaatje. Zij zorgen voor een ritplanner en voor vrijwilligers die rijden. Een ritje bestellen kan door middel van een telefoontje of een e-mail aan Participe. De ritplanner checkt of er geen concurrentie is met OV, Wmo- of taxivervoer. 

WIJKMOBIEL In Waardhuizen/Middenhoven wordt al bijna een jaar geëxperimenteerd met de Wijkmobiel Uit&Thuis. Met het ingaan van ANWB AutoMaatje in geheel Amstelveen is het aan Participe om te bezien of de Wijkmobiel Uit&Thuis Waardhuizen/Middenhoven hierin opgenomen kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie