Ook in Amstelveen zijn recent computers van bedrijven gehackt.
Ook in Amstelveen zijn recent computers van bedrijven gehackt. Pixabay

GvA pleit voor ‘112 bij digitale noodgevallen’ voor MKB in Amstelveen

2 december 2022 om 14:14 Overig

AMSTELVEEN De raadsfractie van Goed voor Amstelveen (GvA) heeft woensdag een initiatiefvoorstel gepresenteerd voor het aanpakken van digitale criminaliteit gericht op het lokale midden- en kleinbedrijf (MKB). Het idee is een meldpunt met helpdesk dat zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar is, een soort 1-1-2 voor digitale noodgevallen.

Initiatiefneemster GvA-fractieleider Jacqueline Höcker noemde als voorbeeld het bestaande Cybermeldpunt Havengebied IJmuiden. Zij stelde voor eerst onderzoek te doen naar de wensen en behoeften van het MKB in Amstelveen en naar de financiering. 

ENORME IMPACT Höcker wees op recente hacks bij een tandarts en een logistiek bedrijf in Amstelveen. “De impact van zo’n hack is enorm,” zei ze. “Denk aan de financiële schade, de reputatieschade, data die op straat belanden en persoonlijk leed. Als een lokaal bedrijf getroffen wordt, dan is er kans dat gegevens van klanten, inwoners van Amstelveen dus, verspreid worden. 15 procent van de Nederlanders kreeg in 2021 te maken met een digitaal misdrijf. Omgerekend voor Amstelveen zijn dat 14.500 inwoners, de omvang van Middenhoven. Het zal je maar gebeuren: je bestanden worden versleuteld of komen op straat. Wie kun je bellen? MKB-ers zijn extra kwetsbaar. Zij hebben momenteel al veel andere zaken aan hun hoofd en missen expertise op dit gebied.”

URGENT Burgemeester Tjapko Poppens zei graag een onderzoek uit te voeren. Uit contacten met MKB-organisaties was hem gebleken dat het onderwerp urgent is. Emiel Sjaardema (50PLUS) en Ariss Aarabi (D66) vroegen of ook mensen die digitaal minder vaardig zijn bij de helpdesk terecht kunnen, zoals ouderen. Gert Jan Slump (GroenLinks) dacht ook aan sportclubs en maatschappelijke (zorg)instellingen. Volgens Höcker is het de bedoeling de doelgroep van het meldpunt op termijn breder te trekken dan alleen het MKB.

De gemeenteraad kwam er woensdag nog niet uit wat de juiste aanpak is. Daarom komt er binnenkort een apart raadsdebat over het GvA-voorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie