Afbeelding
Pixabay

‘Honden vaker aan de lijn in Amsterdamse Bos’

1 december 2022 om 15:18 Overig

AMSTELVEEN Het gemeentebestuur wil de mogelijkheid krijgen om overlast van loslopende honden in het Amsterdamse Bos te beperken. Er komen hiertoe nieuwe regels in de aan te passen Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeenteraad debatteerde hier woensdag over.

De bedoeling is het college de bevoegdheid te geven tot het instellen van een aanlijnplicht buiten de bebouwde kom, wat nu alleen mogelijk is binnen de bebouwde kom. De aanpak van hondenoverlast wordt nu nog bemoeilijkt doordat het Amsterdamse Bos deels binnen en deels buiten de bebouwde kom ligt. De plicht gaat gelden voor drukke plekken. Het is dus niet zo dat honden in het bos helemaal niet meer los mogen lopen.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is de APV-wijziging nodig opdat de boswachterij en gemeentelijke handhavers tegen de overlast kunnen optreden. Sommige raadsleden vroegen of er ook een aanlijnplicht komt voor andere gebieden buiten de bebouwde kom. Volgens Poppens zijn daar nu geen plannen voor. “Dat gebeurt alleen als er een goede aanleiding voor is,” zei hij.

UITLAATCENTRALES Een probleem in het Amsterdamse Bos zijn ook honden-uitlaatcentrales. Het idee is om in de APV ook het aantal honden dat zo’n service mag uitlaten te beperken teneinde illegale uitlaatservices te kunnen weren. Er is echter nog onvoldoende inzicht in hoe groot het probleem met illegale diensten is en ook is onduidelijk hoeveel honden tegelijk het maximum zou moeten zijn voor de bedrijfsmatige uitlaatservices. Daarom komt er hiervoor nog geen aanpassing van de APV.

GroenLinks-burgerlid Simon Lutz zei dat in de Oude Karselaan vaak busjes komen van uitlaatservices: “Zodra de deuren van die busjes open gaan, dan rennen die honden zo het bos in. Ze lopen daar in roedels vrij rond. Maar ook komen ze in de tuinen van bewoners. In het bos verdrijven de honden wilde dieren, zoals eenden. Wij vragen het college ook daar op te handhaven.” Besluitvorming over de APV volgt later.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie