Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in hotels in kantorenwijk Kronenburg in  Amstelveen.
Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in hotels in kantorenwijk Kronenburg in Amstelveen. Foto: René de Leeuw

Amstelveen verlengt afspraken met hotels over opvang vluchtelingen Oekraïne

23 november 2022 om 12:33 Overig

AMSTELVEEN De gemeente heeft de afspraken over opvang van Oekraïense vluchtelingen in twee hotels in kantorenwijk Kronenburg voor heel 2023 verlengd. Het gaat om het Aparthotel Adagio en het Ibis budgethotel, waar sinds de zomer rond 360 ontheemden uit Oekraïne verblijven. De huidige overeenkomsten over de opvang in de hotels liepen tot eind dit jaar. Op basis van de huidige situatie schat het college de kans hoog in dat nog het gehele volgende jaar de huidige hotelcapaciteit nodig is voor de opvang van deze vluchtelingen. 

De gemeente heeft vorige week met het management van de twee hotels overeenstemming bereikt over verlenging van de afspraken voor heel 2023. Hiermee is een bedrag gemoeid van 6,4 miljoen euro. Deze kosten worden vergoed door het Rijk, na voorfinanciering door de gemeente.

VERWOESTING De gemeente verwacht dat de meeste Oekraïense vluchtelingen nog geruime tijd in Amstelveen blijven doordat de oorlog in hun land voort duurt. Bovendien is er sprake van steeds meer verwoesting van steden en infrastructurele- en energievoorzieningen. De Europese Unie heeft onlangs besloten om het tijdelijk verblijfsrecht van vluchtelingen uit Oekraïne met een jaar te verlengen tot en met maart 2024.

HUISARTSENPRAKTIJK De gemeente heeft ook  de dienstverleningsovereenkomst met huisartsenpraktijk Kronenburg voor het bieden van een Oekraïens-talige triagefunctie verlengd met een half jaar. De twee Oekraïense artsen zijn nog steeds in dienst bij de praktijk als triagist om de urgentie van een hulpvraag te bepalen. De praktijk geeft aan dat deze constructie goed werkt. Inmiddels wordt de huisartsenzorg volledig vanuit de praktijk Kronenburg verzorgd en niet meer deels vanuit het Adagio-hotel. De Oekraïense vluchtelingen weten de praktijk volgens het college goed te vinden.

TIJDELIJKE WOONVOORZIENINGEN Naast de opvang in de hotels en in tijdelijke woonunits in Kronenburg verblijven in Amstelveen ook circa 250 ontheemden uit Oekraïne bij gastgezinnen. De verwachting is dat dat in een aantal situaties niet veel langer meer houdbaar is en dat in die gevallen een beroep op de gemeente zal worden gedaan. De gemeente heeft mede met het oog daarop inmiddels een beperkt aantal projecten in voorbereiding voor tijdelijke woonvoorzieningen voor bijzondere doelgroepen, waaronder ontheemden uit Oekraïne. De gemeente verwacht echter niet dat deze projecten gereed zijn vóór het vierde kwartaal 2023. Omdat deze projecten ook voor andere urgent woningzoekenden bestemd zijn, kunnen zij ook slechts voor een relatief beperkt aantal vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijke woonruimte bieden. Dat moet volgens de plannen onder meer gebeuren aan Kalkbranderij waar circa 80 tijdelijke woonunits moeten komen, waarvan het merendeel bestemd is voor starters uit Amstelveen en een deel voor Oekraïense vluchtelingen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie