Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Mogelijk vertraging bij bouwprojecten in Amstelveen door stikstof-uitspraak

15 november 2022 om 12:40 Overig

AMSTELVEEN Het schrappen van de bouwvrijstelling stikstof door de Raad van State, kan mogelijk ook tot vertraging bij bouwprojecten in Amstelveen leiden. Het gaat om ontwikkelingen waarvoor in eerste instantie geen natuurvergunning vereist was. Voor deze projecten dient nu alsnog een stikstofberekening te worden uitgevoerd voor de aanlegfase, zodat bepaald kan worden of er alsnog een natuurvergunning aangevraagd moet worden. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

De Raad van State bepaalde op 2 november dat de bouwvrijstelling stikstof niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht, waardoor deze niet meer gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Dat betekent niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als voorheen blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen voor de natuur vanwege de uitstoot van stikstof.

De uitspraak van de Raad van State heeft geen gevolgen voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning inmiddels onherroepelijk is.

Het college van B en W verwacht ook geen problemen voor het A9-project. Daarvoor geldt dat de stikstofbeoordeling is betrokken bij het Tracébesluit dat in 2017 genomen is. ‘Wel hebben wij Rijkswaterstaat en de Omgevingsdienst gevraagd om eventuele gevolgen van de uitspraak van de Raad van State in beeld te brengen,’ aldus het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie