Scene uit het theaterstuk 'Supervrouwen. Zonder kinderen.'
Scene uit het theaterstuk 'Supervrouwen. Zonder kinderen.' Sanne Ravensbergen
FIT EN GEZOND

Theater over kinderwens: supervrouwen zonder kinderen

12 november 2022 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Van 7 tot en met 13 november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. De themaweek over (moeilijk) zwanger worden. Margo Jungerius en Claudia van Ede hadden samen een kinderwens, maar deze bleef onvervuld. Ze hebben hun ervaringen verwerkt in een theaterstuk.

Tot mijn dertigste had ik eigenlijk geen kinderwens”, aldus Margo. ,,Dat veranderde toen ik Claudia leerde kennen. Opeens kreeg ik wel die kriebel. Veel van mijn vriendinnen kregen kinderen. Ik was ook op zoek naar het huisje-boompje-beestje gevoel.”

Voor twee vrouwen betekent een kinderwens automatisch een ander traject dan bij heterostellen. ,,Ik ben begonnen met het laten inbrengen van zaadcellen van een donor in het ziekenhuis. Dat gebeurde elke zoveel weken. Na zes tot zeven mislukte pogingen adviseerde de gynaecoloog een bevriende donor in te schakelen. Dan zouden we namelijk niet hoeven wachten tot we weer in het ziekenhuis terecht konden.”

TELEURSTELLING Ze nemen het advies van de gynaecoloog ter harte. Na anderhalf tot twee jaar is Margo echter nog niet zwanger. ,,Toen pas begon het traject van vruchtbaarheidsonderzoeken. Daarbij werd vastgesteld dat een van mijn eierstokken niet goed werkte. Ik had hierdoor minder eicellen, terwijl dit aantal boven je dertigste toch al schrikbarend is teruggelopen.”

Ze geven de moed niet op en gaan verder met hun pogingen. Ze beginnen met IUI waarbij bewerkt sperma tot in de baarmoeder wordt gebracht. Als dat niet aanslaat, kiezen ze voor IVF. ,,In de tussentijd heb ik wel miskramen gehad, maar ik heb nooit een zwangerschap voldragen. Ons leven stond volledig in het teken van de behandelingen. Ik liet op een gegeven moment van alles staan om de kans op een zwangerschap zo succesvol mogelijk te maken. Zeker de eerste twee weken na de implantatie van een embryo, heb je het gevoel zwanger te zijn. Het is lastig om met de teleurstelling om te gaan als het dan weer niet lukt.” Na zes jaar proberen besluiten ze te stoppen. Claudia: ,,We raakten elkaar gedurende de jaren steeds meer kwijt. Voor onze relatie en rust was het beter om te stoppen.”

‘VOELT ALS FALEN’ Vervolgens begint het acceptatieproces. ,,Ik had nooit een enorme kinderwens, maar als meisje groei je toch op met het idee dat je later kinderen krijgt. Ik moest mijn toekomstbeeld veranderen. Uit gesprekken met een psycholoog bleek dat ik vooral zwanger wilde worden om erbij te blijven horen en ertoe te doen als vrouw. Voor veel vrouwen voelt het als falen als het niet lukt om zwanger te worden. De maatschappij is voor vrouwen boven de veertig toch vooral gericht op moeders. Ik was op zoek naar een manier waarop ik me toch nuttig zou voelen, mijn steentje bij zou dragen aan deze wereld. We zijn een tijdje pleegouders geweest, hebben allebei veel gewerkt. Nu pas heb ik het gevoel dat ik me bij het feit heb neergelegd. Onze theatervoorstelling heeft daarbij geholpen”, aldus Margo.

De voorstelling ‘Supervrouwen. Zonder Kinderen’ gaat over de kinderwens. In een wereld waarin alles lijkt te gaan over het moederschap, het moederschap als het mooiste wat er is wordt bestempeld en het krijgen van kinderen nog altijd even vanzelfsprekend is, vragen Margo, Claudia en Rosanne zich af in hoeverre een vrouw kinderloos mag blijven. In onze voorstelling worden de onuitgesproken maatschappelijke verwachtingen van de vrouw met humor en zelfspot besproken. ,,We putten uit onze eigen verhalen en ervaringen van hoe de maatschappij op ons reageert. Er zijn drie karakters, gebaseerd op ons eigen verhaal. Claudia is de vrouw zonder kinderwens, Margo de vrouw bij wie het leven anders loopt en Rosanne, 29 jaar, weet nog niet of ze wel kinderen wil.”

THEATERTOUR Ze hebben het stuk inmiddels zes keer opgevoerd in Theater De Kromme Haan in Bunnik. ,,De zaal was zes keer uitverkocht. We kregen vaak de reactie dat vrouwen zich in de karakters herkennen.” Het plan is om vanaf februari een kleine theatertour door Nederland te maken. Het trio is nog op zoek naar theaters die hen een podium willen bieden. Tips? Geef ze door via supervrouwenspeelt@gmail.com. Blijf op de hoogte van het speelschema via Instagram: supervrouwen_speelt.

FREYA Herken je je in het verhaal van Margo en Claudia? Ben je op zoek naar meer informatie of kom je graag in contact met lotgenoten? Kijk eens op www.freya.nl, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Daar vind je ook meer informatie over de Week van de Vruchtbaarheid.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie