De debatwedstrijd tussen scholieren en raadsleden vond plaats in de raadzaal in het gemeentehuis.
De debatwedstrijd tussen scholieren en raadsleden vond plaats in de raadzaal in het gemeentehuis. Rotaryclub Amstelveen-Amstel

Rotarydebatwedstrijd tussen scholieren en gemeenteraad eindigt in gelijkspel

8 november 2022 om 09:13 Overig

AMSTELVEEN Om leerlingen ervaring te laten opdoen in debatteren en argumenteren, organiseert Rotaryclub Amstelveen-Amstel jaarlijks diverse debatwedstrijden. Voor het eerst in de historie eindigde een debat donderdagavond in een gelijkspel. In de raadzaal van het gemeentehuis was de jury het unaniem eens: de vwo-leerlingen van het Hermann Wesselink College, het Amstelveen College en het Keizer Karel College debatteerden net zo goed als de gemeenteraadsleden.

‘Er moeten windmolens geplaatst worden aan De Poel’ of ‘Ontgroeningen bij studentenverenigingen moeten blijven’. Het zijn voorbeelden van stellingen die tijdens de debatwedstrijd ter tafel kwamen. Alle debaters ontvingen de stellingen al ruimschoots van tevoren, maar wisten pas tien minuten van tevoren of ze vóór of tegen de stelling moeten pleiten.

Iedere deelnemer krijgt tijdens de debatwedstrijd spreektijd én de kans om het publiek mee te nemen in zijn of haar standpunt. Het gaat niet om gelijk hebben, of krijgen, maar wel om het inzetten van de verschillende debattechnieken. Een professionele jury, bestaande uit zeven personen, beoordeelt alle debaters. Aan het eind van de avond volgt de uitslag en worden de winnaars bekend gemaakt.

Deze editie kon voor het eerst in de geschiedenis geen winnaar worden aangewezen. Desondanks was het wel een mooie krachtmeting waarbij de raadsleden op een mooie manier door de leerlingen werden uitgedaagd, en andersom. Edu Inen, voorzitter Youth Service van Rotary Amstelveen-Amstel, geniet van elke editie. “Debatteren maakt jongeren mondiger en laat hen tegelijkertijd nadenken over allerlei maatschappelijke vraagstukken’’, zegt hij. Hij is vooral onder de indruk van de vaardigheden die de leerlingen beheersen. “Ze doen het met aanmerkelijk minder schroom dan ik vooraf had ingeschat’’, lacht hij. “Dat is elke keer weer leuk om te zien.’’

Meer informatie over de debatten is te vinden op https://www.rotary.nl/amstelveenamstel/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie