Zorgen over schade door Amerikaanse rivierkreeft

11 jun, 14:59 Overig
Pixabay
De rode Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt schade aan waterflora en -fauna.
De rode Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt schade aan waterflora en -fauna.

AMSTELLAND Het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt heeft bij het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) ernstige zorgen geuit over schade die wordt veroorzaakt door de Amerikaanse rivierkreeft. Het gaat daarbij zowel om schade aan landbouwgrond als aan de natuur. ‘Door het eet- en graafgedrag en het maken van holletjes in de oever zorgt deze kreeft voor schade aan oevers van sloten. Het afkalven zorgt voor verlies aan waardevolle landbouwgrond. De ecologische balans in de sloten raakt verstoord, doordat beplanting wordt weggevreten. De krabbescheer, de groene glazenmaker en zwarte sterns verdwijnen hierdoor uit ons gebied,’ aldus Amber Laan, voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt.

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot. Dat betekent dat hij van nature niet in Nederland voorkomt maar hier wel goed kan leven. De Amerikaanse rivierkreeft heeft hier ook nauwelijks natuurlijk vijanden, al hebben diverse vogelsoorten zoals de reiger en de meerkoet deze kreeftensoort inmiddels wel op het menu staan. 

PREMIUM
Afbeelding
Overig 16 aug, 15:50 Amstelveen staat met straatnamen stil bij lokale historie
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 9 aug, 14:00 Overleg over extra tramhalte op nieuw bedrijventerrein Amstelveen Zuid
PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 aug, 16:00 Gemeente Amstelveen bereidt zich voor op aanvallen op computersystemen
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:00 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Overig 24 jul, 11:00 Nieuwe wijkagent Westwijk: Radjin Kalikadien
PREMIUM
Afbeelding
Overig 17 jul, 10:40 Kettinggesprek Matthijs de Jongh

Mis niks, lees alles van Amstelveen


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amstelveen en omliggende plaatsen met Amstelveens Nieuwsblad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Amstelveens Nieuwsblad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amstelveen.