Het raadhuis in Amstelveen.
Het raadhuis in Amstelveen. René de Leeuw

Perspectiefnota: ‘Blijven doen wat nodig is in afwachting van nieuwe college’

10 juni 2022 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Omdat de formatie van een nieuw college na de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen nog niet is afgerond, bevat de Perspectiefnota 2023 geen nieuwe meerjarige ambities en voorstellen. Deze keuzes zal het volgende college maken. in de Perspectiefnota wordt wel op een rij gezet wat er speelt en hoe de gemeente er financieel voorstaat. Dat dient als basis voor het komende college om met de gemeenteraad keuzes te kunnen maken voor de toekomst. Tot die tijd zorgt de Perspectiefnota ervoor dat lopende werkzaamheden op een goede manier kunnen doorgaan.

“We presenteren nu een beleidsarme Perspectiefnota, omdat het zwaartepunt van de keuzes worden gemaakt als het nieuwe college is geformeerd en bij de begrotingsbehandelingen aan het einde van het jaar,” licht wethouder Herbert Raat (Financiën) toe. Nieuwe voorstellen met vergaande, meerjarige gevolgen doet het college niet. Net als bij de vorige Perspectiefnota ligt de nadruk op ‘blijven doen wat nodig is’. Dat is volgens het college nog altijd veelomvattend omdat er veel speelt in Amstelveen.

TURBULENTE TIJDEN Bij het op stellen van het nieuwe College Uitvoeringsprogramma 2022-2026 moet rekening gehouden worden met de veranderde wereld door de oorlog in Oekraïne en de turbulentie in de wereldeconomie door inflatie, hoge energieprijzen en schaarste aan grondstoffen en arbeid. Verder ziet het Rijk zich bij de opstelling van de Rijksbegroting geplaatst voor nieuwe miljardenvraagstukken, waardoor het voor Amstelveen onzeker is welke gelden zij vanuit Den Haag kan verwachten voor bijvoorbeeld het tekort op Jeugdzorg.

GEVOLGEN REGEERAKKOORD In de Perspectiefnota wordt niet dieper ingegaan op de financiële gevolgen van het Regeerakkoord voor Amstelveen. De zogeheten meicirculaire die meer duidelijkheid moet geven over de gevolgen voor Amstelveen viel pas op toen de Perspectiefnota al gereed was. De effecten voor de gemeente  worden de komende weken doorgerekend en nagestuurd aan de gemeenteraadsleden.

GROTE DOSSIERS De Perspectiefnota schetst een beeld van de stand van zaken van de grote dossiers van de gemeente. Als het gaat om de tekorten in het sociaal domein (Jeugd/Wmo) heeft de gemeente in de begroting 2022 al besloten deze in afwachting van de uitkomsten van een nieuw Regeerakkoord vooralsnog voor eigen rekening te nemen en hiervoor de reserves aan te spreken. Andere belangrijke onderwerpen zijn onder meer; de vluchtelingencrisis, onderwijshuisvesting, duurzaamheid/energietransitie, Omgevingswet, woondossier, instandhouding openbare ruimte en voortgaande digitalisering/digitale transformatie. Daarnaast kent Amstelveen een projectenportefeuille met complexe, omvangrijke langjarige projecten die een stevig risicoprofiel met zich meebrengen waaronder Legmeer/Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid, Stadshart/Cultuurstrip, Oude Dorp/A9 en Kronenburg.

FINANCIEEL GEZOND Het goede nieuws is volgens het college dat Amstelveen deze opgaven vanuit een financieel gezonde vertrekpositie tegemoet kan treden. Om financieel gezond te blijven, is het zaak dat het college de opgaven die zich nu aandienen tijdig en fundamenteel oppakt.

De Perspectiefnota wordt behandeld in de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie op woensdag 13 juli 2022. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie