Brandweer Amsterdam en Amstelland kampt met een personeelstekort, vooral als gevolg van ziekteverzuim.
Brandweer Amsterdam en Amstelland kampt met een personeelstekort, vooral als gevolg van ziekteverzuim. Archief BDU

Brandweer kampt met tekort personeel

3 juni 2022 om 12:47 Overig


AMSTELVEEN De Brandweer Amsterdam en Amstelland kampt met een personeelstekort, vooral als gevolg van ziekteverzuim. De brandweer had in 2021 voor de hele organisatie, mede door corona, te maken met een ziekteverzuim van 12,15 procent. Voor de operationele dienst – brandweerlieden die daadwerkelijk uitrukken – was dat zelfs 14,69 procent.

In een raadsdebat woensdag vroeg VVD-fractieleider Kees Noomen zich af: “Hoe lang gaat het nog duren totdat er een keer ergens brand uitbreekt en we er niemand naar toe kunnen sturen omdat er te weinig mensen zijn?” Burgemeester Tjapko Poppens erkende het hoge ziekteverzuim en sprak van ‘een serieus vraagstuk’: “In veel beroepen is momenteel een groot tekort aan arbeidskrachten. Het is ook bij de brandweer heel lastig om de bezetting rond te krijgen.” Volgens de burgemeester leidt dat er niet toe dat het uitrukken in de knel komt, maar vraagt het probleem wel aandacht. “Er is nu ook een uitzendbureau ingeschakeld om de brandweer te versterken,” aldus Poppens.

Sandra van Engelen (CDA) vond dat het imago van brandweerlieden opgevijzeld moet worden, omdat dit nu vaak onterecht gezien zou worden als de onderkant van de sociale ladder. Volgens Poppens is het personeelstekort echter geen kwestie van gebrek aan populariteit. “Er zijn veel mensen die graag bij de brandweer willen werken,” zei hij.

De Brandweer Amsterdam en Amstelland is inmiddels een programma gestart om het ziekteverzuim binnen drie jaar, tot en met 2024, terug te dringen naar 7 procent. Ook is er een regeling gekomen voor posttraumatische stressstoornissen, iets waarmee de regio landelijk gezien vooroploopt. De brandweer telde in 2021 in Amstelveen 45 beroepskrachten, 33 vrijwilligers en 19 vrijwillige jeugdleden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie