Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Archief BDU

Amstelveen voldoet aan afspraken over huisvesting statushouders

24 mei 2022 om 14:23 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen komt de afspraken met het kabinet over het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) volledig na. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Amstelveen moet in de eerste helft van dit jaar 67 statushouders onderdak bieden en heeft hier reeds aan voldaan. Doordat veel andere gemeenten zich niet aan de afspraken met het kabinet houden, lopen de asielzoekerscentra momenteel over. Doordat statushouders daar noodgedwongen moeten blijven, ontstaat gebrek aan ruimte voor opvang van nieuwe vluchtelingen. Daardoor loopt het opvangsysteem volledig vast.

Over de woonplekken voor statushouders heeft het kabinet afspraken gemaakt met de Nederlandse gemeenten. Daarin staat aan hoeveel mensen met een verblijfsvergunning zijn onderdak moeten bieden. Het ministerie publiceert maandelijks cijfers over hoe wordt voldaan aan deze afspraken.

Uit deze cijfers blijkt volgens RTL Nieuws dat tien Nederlandse gemeenten dit jaar nog geen enkele statushouder hebben opgenomen, 139 gemeenten zijn nog niet op de helft van de gemaakte afspraken over de afgelopen twee jaar. In totaal levert twee derde van de gemeenten te weinig woonruimte. De grote achterstanden doen zich voor in de grote steden. Amsterdam voert de top 10 van gemeenten met de grootste achterstanden aan met 582 niet-gehuisveste statushouders.

Amstelveen behoort niet tot de gemeenten die de afspraak om statushouders op te vangen, stelt wethouder Herbert Raat op Twitter. Amstelveen is een van 71 gemeenten die nu al voldaan hebben aan de taakstelling voor 1 juli 2022. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie