Het kunstenaarsduo AlexP (Alex Prooper en Simone van Dam) tonen hoe het kunstwerk eruit komt te zien.
Het kunstenaarsduo AlexP (Alex Prooper en Simone van Dam) tonen hoe het kunstwerk eruit komt te zien. Naomi Heidinga

AlexP maakt Via Amstelveen: Kunstwerk onder viaduct in 2026 klaar

7 mei 2022 om 09:31 Overig

AMSTELVEEN Het kunstenaarsduo AlexP, bestaande uit Alex Prooper en Simone van Dam, heeft de kunstwedstrijd gewonnen: zij mogen straks het kunstwerk onder het aan te leggen A9 viaduct maken. Het duo gaat een phototile maken, met daarop kenmerkende beelden van Amstelveen. De grote beelden zijn opgebouwd uit duizenden kleine foto’s. Die foto’s zullen onder meer afkomstig zijn van Amstelveners. Zo bouwen ze zelf mee aan het kunstwerk. Via Amstelveen wordt dus voor en door Amstelveners gemaakt. 

Ze waren wel zenuwachtig afgelopen week, geven de kunstenaars toe, vlak voordat ze officieel tot winnaar worden uitgeroepen. Dat officiële moment vindt plaats in Amstelveen Inzicht. Zonder publiek of champagne, wat dat betreft is de onthulling sober. Maar dat deert de kunstenaars niet. Sinds dinsdag, een dag nadat de stembussen gesloten waren, wisten ze dat ze hadden gewonnen. Maar ze mochten niets zeggen. “Nu kunnen we het eindelijk naar buiten brengen.” En die slingers, die kunnen ze zelf wel ophangen, want ze zijn in hun nopjes over de uitverkiezing. Niet verwonderlijk: dit kunstwerk is met een lengte van 60 meter en een hoogte van drie meter een van de grootste die ze ooit hebben gemaakt. “En dat tweemaal, want het gaat om beide zijden van het viaduct.”

 AlexP bedacht het principe van de phototile ruim 25 jaar geleden. Sindsdien heeft het tweetal een aantal van dergelijke kunstwerken mogen maken, waaronder het Elfstedenmonument (ook wel tegelbruggetje genoemd), de Fotoboulevard in Uithoorn en de Wall of Flowers in Aalsmeer. Net als bij het kunstwerk in Uithoorn, is het de bedoeling dat Amstelveners een bijdrage leveren aan het kunstwerk. “In het kunstwerk zullen zo’n veertig grote beeltenissen te zien zijn. Daarbij gaat het om kenmerkende plekken of eigenschappen van Amstelveen. Het gaat om heel herkenbare gebouwen en plekken, zoals de molen ‘De Dikkert’, het bruggetje in het Broersepark en de toneeltoren van de Schouwburg. Ook het groen van Amstelveen komt terug in foto’s van bomen en bloesem. We hebben niet alleen voor de hand liggende gebouwen gekozen. Soms gaat het om details van gebouwen of plekken die minder bekend zijn. We vinden het leuk wanneer mensen bij sommige afbeeldingen even moeten puzzelen.”

Ook het gemaal aan de Amstel wordt afgebeeld. Dat heeft een bijzondere betekenis voor Prooper: zijn opa werkte er als machinist. “Mijn moeder groeide daar op. Ze is helaas al overleden.” De grote afbeeldingen worden opgebouwd uit kleine foto’s. “Daarvoor doen we een beroep op Amstelveners. Zij kunnen straks foto’s sturen van bijvoorbeeld bijzondere plekken of gebeurtenissen in Amstelveen.” De kunstenaars maken zelf ook foto’s; onlangs hebben ze al zo’n 600 beelden geschoten tijdens een tour door Amstelveen. “De rest vullen we aan met historisch materiaal. We willen daarvoor de historische verenigingen benaderen.” Het duo werkt aan een website waar men terecht kan voor informatie over het project en het inzenden van foto’s.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie