Burgemeester Tjapko Poppens houdt toespraak bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers.
Burgemeester Tjapko Poppens houdt toespraak bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers. Gemeente Amstelveen

Grote opkomst in Amstelveen bij herdenking oorlogslachtoffers

5 mei 2022 om 10:19 Overig

AMSTELVEEN Honderden mensen hebben woensdagavond 4 mei de herdenking van de oorlogsslachtoffers bijgewoond bij het monument bij de ingang van het Broersepark aan de Amsterdamseweg. Het was voor het eerst in drie jaar tijd dat er weer publiek aanwezig kon zijn bij de herdenking. Vanwege de coronamaatregelen vonden de afgelopen twee jaar aangepaste herdenkingsbijeenkomsten plaats. Burgemeester Tjapko Poppens ging in zijn toespraak ook in op de oorlog in Oekraïne. Hij wees erop dat die de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid terugbrengt met de beelden van kapot gebombardeerde steden, dode mensen op straat en mensen op de vlucht.

De burgemeester ging onder meer in op het verhaal van Piet Gerritse. Hij woonde met zijn jonge gezin in de Amstelveense wijk Patrimonium, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. "Hij begon augustus 1940 met het bijhouden van een dagboek waarin hij beschrijft hoe zijn familie de oorlogsjaren beleeft. Met name de laatste oorlogsjaren zijn zwaar, maar berichten over de oprukkende geallieerden geven hoop. De dochter van Piet Gerritse heeft recent het dagboek van haar vader gepubliceerd. Zij vertelde mij hoe belangrijk dat - ook voor haar - was om de oorlog een plek te kunnen geven. Lang nadat het puin van de oorlog is opgeruimd, de steden weer zijn opgebouwd, zijn de littekens op de ziel misschien vervaagd maar nooit weg."

Daarom was volgens hem de onthulling in Amsterdam van het Holocaust Namenmonument Nederland vorig jaar van grote betekenis. "Eindelijk kregen de ruim 102.000 Holocaust slachtoffers uit Nederland; Joden, Sinti en Roma, een tastbaar gedenkteken en een fysieke plek waar zij kunnen worden herdacht. In september 2020 onthulden we in Amstelveen het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ met de namen van de 166 Joodse Amstelveners die omkwamen in de oorlog."

VRIJHEID KWETSBAAR Dat er nu opnieuw oorlog in Europa woedt, doet ons volgens Poppens beseffen hoe kwetsbaar onze vrijheid is. "Daarom is het belangrijk om met elkaar na te denken over wat vrijheid voor ons betekent. Vrijheid in verbondenheid is dit jaar het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. We willen vrij zijn, maar moeten ook met elkaar samenleven. Verbondenheid betekent dat de vrijheid van de één de ander niet mag schaden. Vrijheid moet je met elkaar en voor elkaar mogelijk maken. In die zin zijn vrijheid en wederkerigheid onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Deze tijd doet ons volgens de burgemeester meer dan ooit beseffen wat de waarde van vrijheid is. "Het was de reden dat Piet Gerritse een dagboek bijhield in de oorlog. Hij wilde zijn kinderen, die toen nog te jong waren om het te snappen, vertellen ‘in welk een verschrikkelijke tijd zij leefden’. Dat mogen wij nooit vergeten."

Bij de plechtigheid hield ook Bettine Siertsema een toespraak en kinderburgemeester Bana droeg een gedicht voor. Zij legde ook samen met burgemeester Poppens een krans bij het monument.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie