Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66).
Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66). Gemeente Amstelveen

Informateurs verwachten binnen 2 weken resultaat coalitiebesprekingen

Overig

AMSTELVEEN Na een verkennende fase met alle politieke partijen zijn informateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) afgelopen week gestart met gesprekken met Burgerbelangen Amstelveen (BBA), de PvdA en Goed voor Amstelveen over de vorming van een nieuwe coalitie. De verkenners spreken van ‘constructieve gesprekken’ maar hebben nog wel meer tijd om conclusies te kunnen trekken over verdere samenwerking. Raat en Gordon verwachten nu dat zij dat uiterlijk 25 april kunnen doen.

VVD en D66 namen na de gemeenteraadsverkiezingen als grootste partijen samen het initiatief voor de coalitiebesprekingen. Op basis van de verkiezingsuitslag en de gesprekken kwamen zij tot de conclusie dat twee scenario’s verder kunnen worden onderzocht. Een eerste variant is een college met de drie grootste partijen VVD (8 zetels), D66 (7 zetels) en BBA (5 zetels) eventueel in samenwerking met de PvdA (3 zetels). Een andere optie is een voortzetting van het huidige college dat gevormd wordt door VVD, D66, PvdA aangevuld met de nieuw gekozen lokale partij Goed voor Amstelveen (2 zetels).

Dit voorstel is door Herbert Raat en Floor Gordon voorgelegd aan hun fracties. Die hebben het voorstel van de verkenners om met deze drie partijen verder te praten in de formatie overgenomen en het advies gegeven de genoemde mogelijkheden te onderzoeken voor collegevorming.

De betrokken partijen spreken nu over een mogelijk coalitieakkoord en de diverse opties voor samenwerking. De betrokken gemeenteraadsfracties zullen de uitkomsten van de gesprekken opnieuw voorgelegd krijgen.

advertentie