Gonnie van Rietschoten tijdens haar bezoek aan de 'weggeefwinkel' aan de Handweg.
Gonnie van Rietschoten tijdens haar bezoek aan de 'weggeefwinkel' aan de Handweg. Foto: Actief voor Amstelveen

AvA pleit voor aanstelling van coördinator vluchtelingenbeleid Amstelveen

5 april 2022 om 10:48 Overig

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen (AvA) dient deze maand tijdens de vergadering van de gemeenteraad een motie in waarin de partij vraagt om het aanstellen van een (tijdelijk) coördinator vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp te structureren. ‘Op deze manier is er één gemeenschappelijk aanspreekpunt voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven die hulp aanbieden of nodig hebben,’ stelt AvA. De huidige hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven ze zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen!’

AvA-raadslid Gonnie van Rietschoten heeft met eigen ogen gezien hoeveel werk  er wordt verzet door vrijwilligers toen zij een bezoek bracht aan de ‘weggeefwinkel’ aan de Handweg in het voormalige pand van Van Diemen, en de opslag in het voormalige pand van Life en Garden. Door de vrijwilligers is er onder leiding van Irina en Caresse samen met onder anderen Elena Nabatova van Participe Amstelland in zeer korte tijd een megaklus geklaard. 

Een zeer indrukwekkende rondleiding liet volgens Van Rietschoten zien dat er nog meer handen nodig zijn. Dat omdat niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen hier naar toe komen om de broodnodige spullen te halen, maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere inmiddels de weg naar de Handweg vinden. ‘En dat alles wordt georganiseerd en geregeld door vrijwilligers. Ook de beveiliging is in handen van deze mensen, terwijl er eigenlijk professionele beveiliging nodig is. De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven. Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden,’ stelt Van Rietschoten.

Naast  deze ‘weggeefwinkel’ wordt er nog  veel meer hulp geboden in de vorm van onderwijs, sport, uitjes en meer. Dit wordt mede georganiseerd door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt echter voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben. ‘Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbiedt, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen,’ aldus Van Rietschoten.

Daar komt volgens haar nog eens dat de huidige locaties aan de Handweg uiterlijk half mei leeg moet zijn, omdat dan de panden gesloopt worden om hier de bouw van woningen mogelijk te maken. Er wordt volgens AvA nog gesproken met de gemeente Amstelveen om te kijken naar een nieuwe locatie. ‘Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich mee, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn daarom op korte termijn al maatregelen nodig,’ aldus het AvA-raadslid.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie