Afbeelding
Pixabay

Bibliotheek start online collegereeks voor senioren over ethiek

27 maart 2022 om 08:00 Overig

AMSTELVEEN Bibliotheek Amstelland houdt in april (de maand van de filosofie) samen met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) een collegereeks voor senioren over ethiek: ‘een zoektocht naar goed handelen’. De reeks wordt gegeven op vier donderdagen en bestaat uit vier op zichzelf staande colleges. 

Tijdens de colleges neemt een studentdocent de deelnemers mee in de wondere wereld van filosofie. Ze gaat in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, samen halen ze kennis op, en delen ze ervaringen.

GELUK In het eerste college ‘De gulden middenweg’ wordt gekeken naar wat ethiek is en wordt teruggegaan naar het oude Griekenland van Aristoteles. In het tweede college ‘Het meeste geluk’ komt het utilitarisme aan bod en wat dat precies inhoudt. Daarbij wordt stilgestaan bij vragen als ‘Is geluk meetbaar?’ en ‘Is het ene soort geluk beter dan het andere?’.

HEDONISME In het derde college ‘De absolute plicht; neemt de studentdocent de deelnemers mee terug in de tijd naar het 18de eeuwse Pruisen om de plichtethiek van Kant te bekijken. Daarbij komt aan bod wat voor regels gevolgd moeten worden om moreel te handelen. In het laatste college ‘Genot als hoogste goed’ wordt het hedonisme belicht aan de hand van het gedachtegoed van Epicurus. Volgens hem zal juist een behoudende levensstijl uiteindelijk voor het meeste genot zal zorgen.

De lessen in de collegereeks ‘Ethiek: een zoektocht naar goed handelen’ vinden via het com[puterprogramma Zoom plaats op donderdag 7, 14, 21 en 28 april van 14.30 tot 15.30 uur.
Deelname is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel vóór 1 april aanmelden via debibiotheekamstelland.nl. Eén kaartje geeft toegang tot alle vier de colleges.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie