PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

‘We willen Nes aan de Amstel meer onder de aandacht brengen’

Overig
Foto: Eddie de Blieck/BDU
7 mrt 2022, 17:00
Sophie Witteveen en Walter Boer op de zwemsteiger in Nes aan de Amstel.
Sophie Witteveen en Walter Boer op de zwemsteiger in Nes aan de Amstel.
NES AAN DE AMSTEL

In Nes aan de Amstel spelen allerlei zaken die van belang zijn voor alle inwoners van Amstelveen. Het gaat onder meer om de verbetering van de Amsteldijk-Zuid die in het dorp voor de deur staat. “Dat is een ingrijpende operatie, maar kan voor de gemeente ook de kans bieden om die werkzaamheden van het waterschap te combineren met een verkeersveilige en fraaiere herinrichting van de Amsteldijk,” geeft Sophie Witteveen als voorbeeld aan. Ze is lid van de bewonerscommissie die voor de plannen voor de dijkverbetering in het leven is geroepen en is ook kandidaat-raadslid voor VVD Amstelveen. 

Het concept-ontwerpplan voor de dijkverbetering is in voorbereiding. De bewoners krijgen een brief van het waterschap op het moment dat het plan ter inzage ligt en zal hierover dan breed en duidelijk communiceren. Volgens Walter Boer (lid van de Dorpsraad in Nes) voldoen bepaalde delen van de Amsteldijk tussen de voormalige kruitfabriek en Uithoorn niet aan de normen. “Het waterschap knapt de dijk op zodat die er weer dertig jaar tegenaan moet kunnen. Er zijn delen van de dijk die worden opgehoogd, maar er zijn ook delen die nog wel goed zijn. In de dorpskern van Nes is het voorstel een stalen damwand te plaatsen,” vertelt hij. Als dit de definitieve oplossing wordt, dan zijn we er uiteraard alert op dat dit niet ten koste gaat van de natuur en het landelijke aangezicht.” De werkzaamheden vinden volgens hem naar verwachting in 2023 plaats.

BOMEN Het gaat om een ingrijpende operatie die uiteenlopende vragen en zorgen oproept bij de inwoners. “Zo willen ze onder meer weten of hun steigers weer terug kunnen keren aan de oever,” vertelt Walter Boer. “Ook willen we weten wat er met de bomen gaat gebeuren. Als ze verdwijnen en er komen kleine boompjes voor terug, geeft dat een heel ander beeld in het dorp,” vult Sophie Witteveen aan. 

DROGE VOETEN Ze stelt dat ingrepen in het historische en recreatieve landschap in het buitengebied en rond Nes aan de Amstel zorgvuldig moeten gebeuren. “De gemeente kan de dijkverbetering aangrijpen om de inrichting van het gebied verder te verbeteren” stelt zij. “Wij willen Nes aan de Amstel nog beter op de kaart zetten maar de dijkversterking is voor heel Amstelveen van belang. ”Veel Amstelveners staan er misschien niet bij stil hoe belangrijk die dijk is om te zorgen dat ze droge voeten houden.”

STRAATBEELD De werkzaamheden zullen voor het dorp enkele maanden een vervelende situatie opleveren als alles overhoop ligt. Maar Sophie Witteveen hoopt dat de gemeente de dijkverbetering aangrijpt om ook het straatbeeld en de verkeersveiligheid op de dijk te verbeteren. “Kinderen moeten veilig naar de school in Nes kunnen gaan, maar op sommige plekken is er geen stoep. Er is een woud aan betonnen paaltjes die niet passen bij het historische karakter van het dorp. Maak het mooier en veiliger. We willen één integrale visie voor groen, verkeer en veiligheid,” stelt zij. Ook Walter Boer roept de gemeente op om deze zaken te combineren. “Het zou mooi zijn als de inrichting meer uniform wordt, nu heb je te maken met zaken die historisch zo gegroeid zijn. De gemeente heeft nu de kans om aan te haken en straks moeten we er weer heel lang tegenaan kijken. We hechten ook zeer aan een verkeersluwe weginrichting.”

GLASVEZEL De dijkversterking is niet het enige dat de inwoners van het gebied Nes aan de Amstel bezighoudt. Daarnaast leven er ook zorgen en wensen over de voorzieningen. “De middelbare scholen en zorgvoorzieningen zijn op afstand, maar er rijdt hier alleen eens in het uur een busje voor het openbaar vervoer,” geeft Sophie Witteveen als voorbeeld aan. Ook is ze met Walter Boer teleurgesteld dat het dorp nog steeds geen glasvezel heeft. “Goede internetverbinding is van belang, zeker nu we allemaal meer thuis zijn gaan werken. Maar ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat ik in elke vergadering wel 5 minuten moest missen, vanwege het wegvallen van internet.”

Volgens Walter Boer moet de gemeente het bewonerscollectief dat een overeenkomst heeft gesloten met Getnet als glasvezelleverancier wel blijven steunen en faciliteren om de levering voor elkaar te krijgen.&nbs..

Deel dit artikel via: