Wegens ziekte moeten 76 essen die achter Manege Nieuw Amstelland staan gekapt worden.
Wegens ziekte moeten 76 essen die achter Manege Nieuw Amstelland staan gekapt worden. Foto: Pixabay

Kap van 76 bomen in Amsterdamse Bos wegens essentaksterfte

8 december 2021 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Ruim zeventig essen die achter Manage Nieuw Amstelland staan, worden in de periode tussen 13 en 24 december gekapt. De bomen zijn aangetast door essentaksterfte. Deze aantasting wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel en leidt tot het afsterven van takken en delen van de kroon. Dit verzwakt bomen en maakt ze gevoeliger voor stambreuk. De ziekte is volgens het bosbeheer helaas niet te bestrijden.

De aantasting van de in totaal 76 bomen kwam aan het licht bij een controle. Jaarlijks worden in het Amsterdamse Bos vanaf het najaar tot het voorjaar de bomen langs paden, wegen en gebouwen gecontroleerd, omdat wij ervoor moeten zorgen dat het veilig is in het Bos. Gevaarlijk dood hout en gevaarlijke bomen worden verwijderd.

De kapwerkzamheden achter de manege aan het Jan Tooropplantsoen vinden plaats tussen 7.00 en 17.00 uur. De deels jonge bomen die na de kap blijven staan krijgen de ruimte om uit te groeien en het beeld op termijn te herstellen. Dit zijn andere soorten, zoals de beuk. Rond de zomer bekijkt het bosbeheer of aanvullende aanplant van extra bomen nodig is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie