Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) tijdens het online seminar over kansen voor Natuurinclusief bouwen in Amstelveen.
Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) tijdens het online seminar over kansen voor Natuurinclusief bouwen in Amstelveen. Groenraad Amstelveen

Wethouder Floor Gordon trots op Amstelveense leidraad duurzaam bouwen

4 december 2021 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft behoorlijk grote ambities op gebied van duurzaam bouwen. “Maar waar we voortdurend tegenaan lopen, is dat de wettelijke kaders het eigenlijk voor ons lastig maken om die ambities waar te maken. Je valt eigenlijk altijd terug op het bouwbesluit. Ik ben dan ook trots dat de gemeente recent een leidraad duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling heeft vastgesteld.” Dat zei wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) donderdag bij de opening van het online seminar over kansen voor Natuurinclusief bouwen in Amstelveen. 

Het seminar was georganiseerd door Groenraad Amstelveen en de gemeente. De onlinebijeenkomst werd bijgewoond door onder meer (burger-)raadsleden, gemeenteambtenaren, vertegenwoordigers van waterschappen en andere ruimtelijke partijen in Amstelveen. Naast wethouder Floor Gordon was ook wethouder Rob Ellermijer (Mobiliteit) aanwezig. Het betrof een afgeslankt programma van de aanvankelik geplande fysieke bijeenkomst die vanwege de coronamaatregelen is verschoven naar 24 maart. De Groenraad organiseert deze bijeenkomst als onderdeel van zijn rol om het college van B en W te adviseren over de versterking van de biodiversiteit in Amstelveen.

PRIKKELENDE UITSPRAKEN Hoofdspreker Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development, vertelde hoe dit vastgoedbedrijf zijn groene en duurzame ambities boven op het huidige bouwbesluit radicaal heeft omgegooid, met prikkelende uitspraken als: ‘Iedere woning is een milieudelict’ en financiën zijn zelden doorslaggevend in het maken van keuzes voor Natuurinclusief bouwen.

“Mijn kinderen zijn mijn spiegels,”zo leidde Onno Dwars zijn presentatie in. “Bij thuiskomst vragen ze mij of ik vandaag iets goeds heb gedaan of iets minder slechts heb gedaan.” Zij motiveren hem om als CEO van Ballast Nedam Development telkens stappen verder te gaan dan het huidige bouwbesluit. Gelukkig wordt volgens Dwars klimaatadaptief bouwen steeds meer de norm te voorkomen dat acenario’s te voorkomen waarin delen van Nederland onder water komen te staan, werkelijkheid worden.

CO2 POSITIEF Zijn stelling ‘We leven in een democratie waarin de natuur als dictator optreedt’ illustreerdeDwars met voorbeelden van wateroverlast, bosbranden, luchtvervuiling en hittestress die op dit moment plaatsvinden. In het huidige klimaat zou je de bouw van iedere woning als een potentieel milieudelict kunnen beschouwen. Bestaande woningbouw alleen al brengt veel broeikasgassen in de atmosfeer, terwijl het ‘uitstoot’ budget van de huidige bouwopgave van 100 megaton CO2 al op is in 2028. Daarom zet Dwars met Ballast Nedam Development in op huizen die CO2 neutraal zijn, maar zelfs CO2 positief, dus die meer koolstof vastleggen in natuur dan dat het kost om ze te bouwen.

EENPERSOONSHUISHOUDENS Wat hem opvalt aan de woningnood is het groeiende aantal eenpersoonshuishouden en dat huidige huizenprijzen omgekeerd evenredig zijn aan de levensverwachting. Dit heeft volgens hem te maken met het ontbreken van sociale samenhang en een ondermaatse leefbaarheid in de Randstad. Strafkorting op samenwonen is een voorbeeld van een omgekeerde stimulans om single te wonen, terwijl dit de woningnood verhoogt. Daar moet met de bouwopgave rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld de omgeving zo in te richten dat mensen meer met elkaar in contact komen.

OPLOSSINGEN BEDENKEN “Is natuurinclusief bouwen, met extra plek van vogelnestkasten en natuurlijke beplanting, duurder dan regulier bouwen,” vroeg iemand uit het publiek. Financiën zijn volgens Dwars zelden doorslaggevend in het maken van keuzes voor Natuurinclusief. Waar een wil is, kan de gemeente met bouwer en ontwikkelaar oplossingen bedenken zoals slimme mobiliteit en daarmee meer ruimte scheppen voor waterberging en natuur. Bijvoorbeeld door meer deelmobiliteit, eenrichtingverkeer of een weg rond de buurt.

De aanvankelijk geplande paneldiscussie met meerdere sprekers, onder wie een ambtenaar stedelijke ontwikkeling uit Almere en een adviseur over de nieuwe omgevingswet, is verplaatst naar de fysieke bijeenkomst op 24 maart 2022. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie