De winnaars met hun leitjes. De kunstwerkjes krijgen een plekje in het torenmuseum.
De winnaars met hun leitjes. De kunstwerkjes krijgen een plekje in het torenmuseum. © Dolf Middelhoff

Winnaars van ‘Kunst gaat het dak op’ zijn bekend

4 december 2021 om 12:30 Overig

AMSTELVEEN Bij Museum JAN was de afgelopen 3 weken de tentoonstelling ‘Kunst gaat het dak op’ te zien. Uit de dertig dakleien zijn drie winnaars gekozen. In totaal zijn er 1.800 stemmen uitgebracht door de publieksjury. De leitjes van de winnaars krijgen een mooie plek in het torenmuseum van de St. Urbanuskerk Bovenkerk. Alle andere gaan inderdaad het dak op.


1STE PRIJS WILMA SCHOLTEN “Op de lagere school, voorgezet onderwijs en het HBO heb ik het geluk gehad alle jaren tenminste 2 uur tekenles te kunnen volgen. Daarna heb ik er lang niets aangedaan tot ik bij een workshop schilderen belandde. Oh, wat voelde dat weer lekker”, vertelt Wilma. “Ongeveer 5 jaar geleden ben ik het echt gaan oppakken. Alles kwam samen. Ik kreeg acrylverf van mijn kinderen voor mijn verjaardag. Toen een tante de zolder opruimde kreeg ik de olieverf van haar moeder (de oma van mijn man).” Wilma werkt momenteel met acrylverf en olieverf. Voor het thema dacht ze meteen aan schaatsen op de Poel, want dat doet ze zelf ook graag. ‘Zou er over 60 jaar nog op de Poel geschaatst kunnen worden?’ vroeg ze zich af. Wilma: “Ik heb op de website www.amstelveenweb.com een foto gevonden waarvan ik een uitsnede als houvast genomen heb. Ik had geen ervaring om op een donkere stenen ondergrond te werken. Ik heb echt lopen glimmen toen ik hoorde dat mijn lei in museum Jan tentoongesteld werd, mijn lievelingsmuseum. Dat ik op mijn 56ste tot de winnaars zou behoren had ik niet verwacht, want het niveau was heel hoog.”


1e prijs Wilma Scholten - © Dolf Middelhoff

2DE PRIJS BETTY DROOGHMANS-VAN DER STOKKER “Ik had nooit verwacht dat ik op de tweede plaats zou eindigen,” zegt Betty. “Maar ik ben heel blij dat zoveel mensen voor mijn leitje gekozen hebben. Ik zit een paar jaar op schilderles in het MOC-gebouw en heb les van Bouch Dihaj. Ik heb het schilderijtje gemaakt naar aanleiding van een foto die in Spirit, het kerkblad, gestaan heeft. Ik ben geboren in Bovenkerk en als kind heb ik over het ‘kippenbruggetje’ gelopen het bos in om te gaan zwemmen met mijn ouders, broer en zussen. Moe gespeeld liepen wij naar huis, helemaal het hoge bruggetje op. Dit was het uitzicht op de kerk als wij terugliepen. Ik ben gedoopt, heb communie gedaan, ben getrouwd in de Urbanus. Op zondag naar de kerk. Klimmen in de kastanjeboom voor Silversant, vroeger de Roemer. Ik heb veel mooie herinneringen aan die tijd en die hebben gemaakt dat dit schilderijtje komt vanuit mijn hart.”


2e prijs Betty Drooghmans-van der Stokker - © Dolf Middelhoff

3DE PRIJS DOLF MIDDELHOFF Na een beroepspraktijk als grafisch ontwerper fotografeert, schildert en tekent Dolf veel. Zo documenteert hij momenteel het herbouwproces van de St. Urbanuskerk. “Die kerk fotografeer ik al jaren en ik heb hem talloze keren geschilderd. Ik koos een foto van een prachtige avond met de vurigste zonsondergang die ik ooit heb vastgelegd. Heel passend, alsof de hemel in brand stond. Leuk om eens te schilderen op een donkere ondergrond. Ik deed niet mee om te winnen maar trots ben ik wel! In totaal heeft de actie met de dakleien 18.000 euro voor het herstelfonds van de St. Urbanuskerk opgeleverd. Daarvoor danken we iedereen die aan de actie heeft meegewerkt of bijgedragen. Namens Helponsuitdebrand.com, onderdeel van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus.”


3e prijs Dolf Middelhoff - © Dolf Middelhoff

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie