In Amstelveen is sinds het voorjaar van 2020 geen dierenasiel meer aanwezig.
In Amstelveen is sinds het voorjaar van 2020 geen dierenasiel meer aanwezig. Pixabay

Gemeente Amstelveen in gesprek met ondernemers over mogelijk nieuw dierenasiel

2 december 2021 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen is in gesprek met twee ondernemers die mogelijk een dierenasiel binnen de gemeentegrenzen van Amstelveen willen starten. Dat heeft het college van B en W gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De twee ondernemers hebben het verzoek om met een goede haalbaarheidsstudie te komen. De gemeente kan dan overwegen om de gemeentelijke taak van ‘opvang van dieren met een kennelijke eigenaar’ over te dragen aan een nieuw te starten dierenasiel.

In Amstelveen is sinds het voorjaar van 2020 geen dierenasiel meer aanwezig. Dierenbescherming besloot toen om het asiel aan de Kostverlorenweg in de Middelpolder te sluiten. Volgens de Dierenbescherming waren flinke investeringen nodig om in het oude pand ook in de  de toekomst hoogwaardige dierenhulp te kunnen blijven bieden. De benodigde investeringen vond de Dierenbescherming niet in verhouding staan tot het dalend aantal zwerfdieren dat opvang nodig heeft.

WETTELIJKE TAAK Het asiel verzorgde op contractbasis de opvang van zwervende honden en katten voor Amstelveen. Dat is een wettelijke taak van de gemeente. Sinds de sluiting van het Dierentehuis Amstelveen worden zwerfdieren uit de regio Amstelveen opgevangen in Dierenopvangcentrum Haarlemmermeer, dat gevestigd is aan Hoofdweg 565, Westzijde in Hoofddorp.

Dat er in Amstelveen behoefte bestaat aan een dierenasiel binnen de eigen gemeentegreen bleek tijdens een participatiebijeenkomst die op Werelddierendag (4 oktober) plaatsvond op speelboerderij Elsenhove. Daarvoor waren diverse partners die werkzaam zijn op het gebied van dierenwelzijn in Amstelveen en omstreken uitgenodigd. De bedoeling van de bijeenkomst was om informatie op te halen en te bekijken op welke wijze de samenwerking kan worden versterkt en welke stimulerende rol de gemeente daarin kan vervullen

OMGANG MET DIEREN Tijdens de bijeenkomst kwam naast de behoefte an een dierenasiel ook aan bod dat het bij eigenaren van dieren regelmatig aan kennis ontbreekt hoe zij met huisdieren moet omgaan. Naast de gemeente zou het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren hierin volgens het college een voorlichtende rol kunnen vervullen. Ook werd gewezen op het verschijnsel, waarbij dieren worden gekocht in de winkels op basis van een impulswaar men vervolgens later dan weer spijt van krijgt. Om die redenen is volgens het college het geven van voorlichting en lessen op scholen en via speelboerderij Elsenhove aan kinderen belangrijk.

LESPROGRAMMA Ook werd in de bijeenkomst het belang van meer aandacht over en de zorg voor huisdieren benadrukt. Naast andere partijen kan de gemeente daarin volgens het college een stimulerende rol vervullen. B en w  denken daarbij aan de ontwikkeling van een lesprogramma dierenwelzijn voor leerlingen van de basisscholen via de Natuur- en Milieueducatie. Daarin moet aandacht gegeven worden aan  de juiste omgang met huisdieren en de aanschaf, verzorging en opvoeding daarvan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie