Ook wilde vogels zijn bedreigd.
Ook wilde vogels zijn bedreigd. Pixabay/Seaq68

Vogelgriep in de regio: ophokplicht en per direct vervoersverbod voor alle vogels

24 november 2021 om 15:50 Overig

AMSTELVEEN Bij legkippen op een pluimveebedrijf in Vinkeveen is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 legkippen geruimd.

VERVOERSVERBOD Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Vinkeveen. Het verbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt een jachtverbod in dit gebied.

OPHOKPLICHT Vanwege landelijke besmettingsgevallen geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Kinderboerderijen en eigenaren van watervogels moeten hun dieren afschermen tegen contact met wilde watervogels. De vogels in de volière in het Broersepark en op speelboerderij Elsenhove zijn inmiddels opgehokt.

ZIEKE WILDE VOGELS Zieke wilde vogels kunnen beter niet worden aangeraakt. Wie er een ziet, kan de Dierenambulance bellen via hun mobiele nummer op 06-20634734 en daarbij duidelijk aangeven wat de situatie is en waar het dier of de dieren liggen. Dieren met verdenking van vogelgriep haalt de dierenambulance met een aparte auto op. Het kan mogelijk even duren voordat de dieren worden opgehaald. De organisatie zoekt vrijwilligers, ook chauffeurs die met alle voorzorgsmaatregelen van vogelgriep verdachte dieren kunnen ophalen.

WAT IS VOGELGRIEP Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals meeuwen, eenden, zwanen, kraaien en roofvogels) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie