Afbeelding
Foto: Pixabay

SP Amstelveen stelt vragen over aanpak fraudebestrijding bijstand

17 november 2021 om 12:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van de SP heeft kritische vragen gesteld aan het college van B en W over de aanpak van de fraudebestrijding bij bijstandsgerechtigden. De partij stelt over informatie te beschikken dat het re-integratiebedrijf waar de gemeente mee samenwerkt fraudesignalen doorgeeft aan de gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen. De SP vindt het niet juist als dat gebeurt, omdat cliënten hier niet over worden geïnformeerd als ze naar het re-Integratiebedrijf worden doorgestuurd voor hulp om werk te vinden. Volgens de partij maakt de gemeente hier in de beleidsregels re-integratie Participatiewet geen melding van.

De partij spreekt in een persbericht van een ‘misplaatste fraudejacht’. Via 19 schriftelijke vragen heeft de partij om opheldering gevraagd bij B en W. De SP wil onder meer van het college weten of het aan het re-integratiebedrijf opdracht heeft gegeven om vermoedens van fraude door cliënten te melden aan de klantmanagers van bijstandsgerechtigden. Als dat zo is, wil de partij ook weten hoe die opdracht luidt en op grond van welke wet- en regelgeving dat gebeurt. De SP vindt ook dat dit onmiddellijk moet stoppen en vraagt het college of het die mening deelt.

De partij vraagt B en W ook om alle fraudesignalen van de afgelopen 10 jaar te verstrekken en wil weten wat is er gebeurd met meldingen die onterecht bleken te zijn. De raadsfractie wil verder onder meer weten of het college het met de SP eens dat alle betrokkenen waarover een fraudesignaal is doorgegeven hierover direct geïnformeerd hadden moeten worden. Volgens de partij is dat niet gebeurd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie