Esther Veenboer (PvdA) diende een motie in om minima die de energierekening niet meer kunnen betalen, te ondersteunen.
Esther Veenboer (PvdA) diende een motie in om minima die de energierekening niet meer kunnen betalen, te ondersteunen. René de Leeuw

Raad: bestrijd energiearmoede door minima te compenseren

12 november 2021 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN De raad wil energiearmoede als gevolg van sterk gestegen energieprijzen bestrijden door de minima te compenseren via de bijzondere bijstand. De raad nam hierover woensdagavond unaniem een motie van de PvdA met deze strekking aan.

 “In Nederland krijgen 700.000 huishoudens met een laag inkomen te maken met energiearmoede door de extreme stijging van de energiekosten,” aldus PvdA-fractieleider Esther Veenboer. “De energiearmoede gaat ongeveer 2002 huishoudens in Amstelveen raken, de extra kosten kunnen oplopen tot 40-50 euro per maand per huishouden. Het kan niet zo zijn dat mensen met een kleiner inkomen in de kou moeten zitten.”

VOOROP Lennart de Looze (GroenLinks) vond de motie in eerste instantie wel wat kort door de bocht. “Het is goed dat hiervoor geld wordt vrijgemaakt. Maar dat doet de landelijke overheid ook al. Vullen we dat dan aan? En wat is een te hoge energierekening? Mensen moeten juist minder energie gaan verbruiken. Waarom laten we niet de armste huishoudens voorop lopen in de energietransitie: zorg dat huizen van minima als eerste geïsoleerd worden.” Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) interrumpeerde dat dit een zaak is van de wooncorporaties. De Looze wil echter de energietransitie juist bij de huizen van de wooncorporaties laten beginnen.

ACUTE STIJGING KOSTEN Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen hebben zich inmiddels bij de gemeente drie gezinnen gemeld die de energierekening niet meer kunnen betalen. “Dat kan een aanwijzing zijn voor met welk probleem we mogelijk te maken hebben,” zei hij. “Sommige mensen hebben door het aflopen van hun oude contract te maken met een acute stijging van de energiekosten. Nog niet duidelijk is ook wat dit gaat betekenen voor mensen met een variabel tarief. Ik ben wel bezorgd. Stel dat minima per jaar honderden euro’s tekort komen, dan hebben we landelijk een groot probleem, veel groter dan waar deze motie over gaat. We weten er nog onvoldoende over, maar we moeten wel de vinger aan de pols houden. We kijken ook naar mogelijkheden om de huizen van de betrokkenen beter te isoleren om hun energiekosten te drukken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie