De afvalpas wordt in 2023 vervangen door een druppel.
De afvalpas wordt in 2023 vervangen door een druppel. Gemeente Amstelveen

Afvalpassen worden in 2023 vervangen door druppels; papier wordt vaker opgehaald

12 november 2021 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft de gemeenteraad enkele maatregelen voorgesteld om de afvalinzameling te verbeteren. Uit een evaluatie van de huidige aanpak en een bewonersonderzoek is een aantal aanbevelingen per afvalsoort naar voren gekomen. Die zijn uitgewerkt in maatregelen in het nieuwe Grondstoffenplan 2022-2026. Een van de voorstellen is om de afvalpassen in 2023 te vervangen door druppels. Ook stelt het college voor om de rolcontainers voor oud papier bij laagbouwwoningen vanaf 2023 eens in de drie weken te legen in plaats van eens in de maand zoals nu gebeurt.

De afvalpassen die de gemeente in 2018 aan alle inwoners uitreikte om de restafvalcontainers te kunnen openen, zijn aan het einde van de levensduur vanwege tegenvallende kwaliteit. Daarom stelt het college voor om over te stappen naar duurzamere ‘druppels’ om de containers te openen. Deze kunnen inwoners aan de sleutelbos hangen en daarmee altijd bij zich dragen. Als de gemeenteraad hiermee instemt, gaat de gemeente eenmalig per huishouden de gemeente eenmalig twee gratis druppels verstrekken. Die worden dan per afvalwijk per post toegestuurd. De vervangingsoperatie kost circa twee ton.  

PAPIERINZAMELING Om de papierinzameling te verbeteren werkt de gemeente  aan de aanpassing van de ondergrondse containers. Door steeds meer inwoners pakketjes thuis laten bezorgen, belanden er vaak grote stukken karton bij het papierafval. Dit leidt tot problemen in de papiercontainers. Daarnaast stelt het college voor om vanaf 2023 1 keer per 3 weken het papier in de rolcontainers in te zamelen.

EXTRA CONTAINERS “De kern van het ‘Grondstoffenplan 2022-2026’ is het voorkomen van afval en het zoveel mogelijk gescheiden inzamelen en verwerken van waardevolle grondstoffen afkomstig van huishoudens. Het huidige systeem van afvalinzameling functioneert goed, maar er is altijd ruimte voor optimalisatie,” stelt wethouder Foor Gordon (Afvalbeheer). “Daarom hebben we inwoners gevraagd wat er verbeterd kan worden aan de afvalinzameling. Per afvalsoort gaven bewoners suggesties voor het verbeteren van de afvalinzameling. Naar aanleiding daarvan stellen we de gemeenteraad onder andere voor extra bovengrondse containers voor GFE (groente, fruit en etensresten) en extra ondergrondse textiel- en glascontainers te plaatsen.” 

BETER INFORMATIEVOORZIENING Andere voorstellen betreffen het opruimen van grof afval naast ondergrondse containers in het weekend en betere informatievoorziening naar (nieuwe) inwoners, waaronder internationals. Verder stelt het college voor om in meerdere wijken gedurende het voor- en najaar op extra momenten GFT in te zamelen: in plaats van 1 keer per twee weken 1 keer per week. De nieuwe gemeenteraad kan volgend jaar bij besluitvorming pover de perspectiefnota geld ter beschikking stellen voor deze maatregelen. 

100 KILO RESTAFVAL De gemeente werkt ook aan extra voorlichting over het op de juiste manier sorteren van afval en stelt een aanpak op voor het verminderen van zwerfvuil. Amstelveen volgt met haar afvalbeleid de landelijke doelstelling om ervoor te zorgen dat huishoudelijk afval tenminste voor 75 procent wordt gescheiden, zodat er jaarlijks gemiddeld maximaal 100 kilo restafval per inwoner overblijft. In 2020 werd het huishoudelijk afval voor 61 procent gescheiden en bleef 179 kilo restafval per inwoner over. Amstelveen streeft uiteindelijk naar een volledig ‘circulaire economie’. Dit betekent dat er geen afval overblijft, alleen grondstoffen voor nieuwe producten.

Ondergrondse afvalcontainers voor PMD (Plastic en Metalen verpakkingen en Drankpakken) en restafval.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie