Wethouder Marijn van Ballegooijen (midden) met de werkgroep die het nieuwe boekje maakt.
Wethouder Marijn van Ballegooijen (midden) met de werkgroep die het nieuwe boekje maakt. Gemeente Amstelveen

Vriendelijk en begrijpelijk rechten- en plichtenboekje uitkeringsgerechtigden

5 november 2021 om 14:19 Overig

AMSTELVEEN De gemeente laat een nieuw rechten- en plichtenboekje voor inwoners met een uitkering maken door een werkgroep met inwoners van Amstelveen. Door inwoners met een uitkering zelf mee te laten schrijven hoopt de gemeente een boekje te kunnen maken dat beter aansluit op hun behoeften. “Het vorige boekje ging vooral over plichten, dat willen we niet meer. Inwoners met een uitkering hebben een afhankelijkheidsrelatie met de gemeente. Door ze beter te informeren over hun rechten komt er meer gelijkwaardigheid in die relatie,” aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen).

Het college van Ben W vindt het belangrijk dat de inwoners met een participatiewet-uitkering op de hoogte zijn van hun rechten en plichten en dat zij weten voor welke voorzieningen zij in aanmerking komen. Het boekje is bedoeld om de rechten en plichten op het gebied van de participatiewet uit te leggen op een vriendelijke en begrijpelijke manier.

SOCIALE GRONDRECHTEN “In het nieuwe boekje willen wij de sociale grondrechten benadrukken. Denk daarbij aan het recht op gelijke behandeling, informatievoorziening, privacy, onafhankelijke cliëntondersteuning en het recht op bestaanszekerheid. Ik ben heel blij met onze inwonersgroep. Zij weten het beste welke rechten belangrijk voor hen zijn en of het boekje duidelijk en vriendelijk overkomt,” aldus wethouder Van Ballegooijen.

IN ZES TALEN In het boekje wordt ook in begrijpelijk Nederlands en met behulp van plaatjes het proces van het aanvragen van een bijstandsuitkering uitgelegd. Het is de bedoeling dat het boekje ook bruikbaar is voor inwoners die minder leesvaardig zijn. Het boekje komt ook op de website waar het met (tekst) hulptechnologie toegankelijk is. De gemeente wil het boekje uitgeven in Nederlands, Engels, Arabisch, Tigrinya, Farsi en Turks. In januari moet het klaar zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie