De gemeente onderzoekt of er op de rotonde Van Prinsterererlaan/Oranjebaan aanvullende maatregelen nodig zijn.
De gemeente onderzoekt of er op de rotonde Van Prinsterererlaan/Oranjebaan aanvullende maatregelen nodig zijn. Gemeente Amstelveen

Kritiek op veiligheid van rotondes in Amstelveen

Overig

AMSTELVEEN PvdA-raadslid Arnout van den Bosch vraagt zich af of het een goede ontwikkeling is om kruispunten met verkeerslichten te vervangen door rotondes. “Er komen volgend jaar weer drie nieuwe rotondes bij,” zei hij donderdagavond in een raadscommissie. “Oranjebaan-Parelvisserslaan, Oranjebaan-Camera Obscuralaan en Van Heuven Goedhartlaan-Meander. Als PvdA horen we steeds vaker kritiek op rotondes, met name wat betreft de verkeersveiligheid. 

De rotondes op de Beneluxbaan zijn intussen een berucht voorbeeld. Maar ook op andere rotondes is kritiek. Zijn rotondes altijd te verkiezen boven verkeerslichten? En wat zijn de ervaringen met eerder aangelegde rotondes?” Ook VVD-raadslid Paul Feenstra wees op het slechte zicht bij de rotondes op de Beneluxbaan. Verkeersdeelnemers kunnen bij slecht weer niet goed door de glasplaten heen kijken.

[GEEN BELEIDSWIJZIGING] Wethouder Rob Ellermeijer ziet geen reden voor een beleidswijziging. “Het blijkt uit eigen analyses, maar ook uit landelijke en wetenschappelijke analyses dat rotondes in het algemeen een stuk veiliger zijn dan kruisingen met verkeerslichten, bijvoorbeeld ook omdat die lichten het niet altijd doen of soms in de knipperstand worden gezet,” zei hij. “Als er incidenten zijn, dan veroorzaken die bovendien op rotondes minder letsel, omdat de snelheid daar lager is. Voor de rotonde Groen van Prinstererlaan-Oranjebaan zijn we aan het bekijken of daar extra maatregelen nodig zijn. Verder hebben we op een aantal plekken het zicht verbeterd. Op de rotondes van de Beneluxbaan hebben we het tweerichtingsverkeer voor fietsers vervangen door eenrichtingsverkeer. De glazen beplating daar had al vervangen moeten zijn. Er zijn echter leveringsproblemen met de materialen, waardoor dit langer duurt dan wenselijk is. De planning is nu dat er in december nieuwe beplating komt waar je wel goed doorheen kunt kijken.  Verder nemen we ervaringen met bestaande rotondes mee bij de aanleg van nieuwe rotondes.”

advertentie