Afbeelding
Eddie de Blieck

Voor het eerst in 13 jaar daling aantal inwoners Amstelveen

10 september 2021 om 13:54 Overig

AMSTELVEEN Voor het eerst in 13 jaar is het aantal inwoners van Amstelveen gedaald. Dat blijkt uit ‘Facts & Figures’ de jaarlijkse uitgave van de gemeente met statistieken over de bevolking. Op 1 januari 2021 telde de gemeente 90.830 inwoners, ruim 850 minder dan het jaar ervoor. Belangrijkste reden is dat in 2020 minder nieuwe internationals zich in Amstelveen vestigden. De daling van het aantal inwoners is naar verwachting incidenteel. De bouwprojecten die de komende jaren worden gerealiseerd, gaan leiden tot meer woningen en een groei van het aantal inwoners

‘Facts & Figures’ bevat onder meer gegevens over de leeftijdsopbouw van de bevolking, geboorte en sterfte en herkomst. Daarnaast geeft de uitgave inzicht in de economische structuur, onderwijs, cultuur, sport, veiligheid en werkgelegenheid. 

Uit het overzicht blijkt dat er iets meer vrouwen dan mannen in Amstelveen wonen. De gemiddelde leeftijd is de laatste jaren gedaald door de instroom van jonge gezinnen. De gemiddelde leeftijd in Amstelveen is nu 41,2 jaar, terwijl dat gemiddeld in Nederland 42,2 jaar is. Inmiddels heeft 20 procent van de bevolking een niet-Nederlandse achtergrond. De Indiase gemeenschap is met ruim 4.500 personen de grootste, gevolgd door de Japanse en Britse gemeenschap. In totaal wonen in Amstelveen 139 verschillende nationaliteiten.

MEER BEDRIJVEN Amstelveen heeft door haar ligging een gunstige economische uitgangspositie. Veel (internationale) bedrijven hebben hun weg naar Amstelveen weten te vinden. Ondanks de coronapandemie nam het aantal bedrijven in onze gemeente toe, maar de groei was minder dan in voorgaande jaren.

De zakelijke dienstverlening is de grootste bedrijfstak in Amstelveen. Het aantal bedrijven groeide de afgelopen jaren tot 11.500 vestigingen met 55.500 werkzame personen. Het aantal eenmanszaken en ZZP-ers groeide het snelst. Door de coronapandemie bleef de groei vorig jaar iets achter. De bevolking van Amstelveen is relatief welvarend. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is hoog opgeleid. In de rest van Nederland is dat 40 procent. Het aantal werkzame personen in Amstelveen is met 69 procent ook hoger dan in de rest van Nederland.

Het rapport ‘Facts and Figures’ is te vinden op: amstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie