Ernst Jan Wilhelmis van AAN! en Erwin Lindeman van de Buurtkamer kijken uit naar de samenwerking.
Ernst Jan Wilhelmis van AAN! en Erwin Lindeman van de Buurtkamer kijken uit naar de samenwerking. Nickelas Kok

Buurtverslaggevers moeten het verhaal van Keizer Karelpark gaan vertellen

24 augustus 2021 om 09:00 Overig

AMSTELVEEN In de wijk Keizer Karelpark wordt binnenkort een journalistiek project begonnen waarbij de inwoners van de wijk een belangrijke participerende rol krijgen: Nieuwsplein Keizer Karel. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Mediaraad Amstelveen en gaat worden uitgerold door AAN!, de nieuwe digitale omroep van Amstelveen.

“We willen het hyperlokale nieuws uit de haarvaten van de samenleving halen. Samen met de bewoners van de wijk gaan we een platform bouwen dat de verhalen van Keizer Karelpark vertelt. Dat kunnen kritische verhalen zijn, maar ook de positieve en verbindende verhalen moeten een plek gaan krijgen,” zegt Ernst-Jan Wilhelmis, de coördinator van het project.

Wilhelmis is 25 jaar werkzaam in de journalistiek en werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad: “Burgerjournalistiek vereist begeleiding weet hij uit ervaring. We hebben dit initiatief dan ook samen opgestart met onze mediapartner NH Nieuws, Vanuit hun expertise gaan we enthousiaste wijkbewoners coachen bij het vertellen van verhalen, Dat kan met een geschreven artikel, video of bijvoorbeeld een podcast.”

AAN! en NH hebben bewust de keuze gemaakt om het project in Keizer Karelpark uit te rollen. Volgens de twee omroepen is dit de wijk die Amstelveen het meest weerspiegelt: “Ik heb de afgelopen maanden regelmatig in de Buurtkamer en in het MOC gezeten om de wijk nog beter te leren kennen. De diversiteit van Keizer Karelpark zorgt voor heel veel synergie maar tegelijkertijd ook onbegrip. Door de betrokkenen zelf de verhalen en het nieuws te laten vertellen komt er wellicht meer begrip en kunnen we een brug slaan.”

Wilhelmis benadrukt dat het om een journalistiek project gaat maar is van mening dat goede contacten met belangrijke spelers in de wijk noodzaak is. “Zo starten we 12 september samen met de Buurtkamer KKP het zondagmiddagcafé weer op in de Buurtkamer. Tijdens dit café gaan we dan in eerste instantie om de twee weken een podcast maken met wijkbewoners. Daar bespreken we onder meer de verhalen die door de buurtverslaggevers worden gemaakt.” Elwin Lindeman, sociaal beheerder van de Buurtkamer kijkt in ieder geval uit naar de samenwerking: “In de wijk zijn al eerder initiatieven geweest om meer aan nieuwsvoorziening te doen. Met dit initiatief en de inbreng van zowel AAN! als de Buurtkamer kunnen er volgens mij prachtige dingen ontstaan.”

AAN! is nog op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als buurtcorrespondent. Ervaring is niet vereist maar wel een dosis natuurlijke nieuwsgierigheid. Geïnteresseerden kunnen mailen naar: aan@aanamstelveen.nl of bellen naar 020-2441780.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie