Spanddoek bij het nieuwe schoolgebouw van het HWC.
Spanddoek bij het nieuwe schoolgebouw van het HWC. Gemeente Amstelveen

Spandoeken maken verkeer attent op kinderen die vanaf maandag weer naar school gaan

20 augustus 2021 om 12:16 Overig

AMSTELVEEN Om weggebruikers erop te wijzen dat het nieuwe schooljaar volgende week in onze regio weer gaat beginnen, heeft de gemeente deze week in alle wijken spandoeken van Veilig Verkeer Nederland (VVN) opgehangen met de tekst ‘De scholen zijn weer begonnen’. De gemeente steunt daarmee de landelijk actie van VVN om extra aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid van scholieren.

Met de actie wordt aandacht gevraagd voor kinderen die vanaf maandag 23 augustus weer te voet of met de fiets naar school gaan. ‘Dat is wennen voor de kinderen, maar ook de ouders en andere weggebruikers. Die moeten extra opletten nu schoolgaande kinderen zich weer in het verkeer gaan begeven. Cijfers tonen dat er ieder jaar vlak na de zomervakantie landelijk opvallend veel ongevallen plaatsvinden onder fietsende scholieren. VVN benadrukt dat medewerking van automobilisten hard nodig is om kinderen de ruimte te geven om veilig naar school te kunnen gaan.   

De spandoeken moeten voor extra bewustwording zorgen. Dat is in Amstelveen net als in andere gemeenten in schoolregio Noord van ons land van belang omdat kinderen in deze regio dit jaar als eersten weer terug naar de schoolbankjes moeten na de zomervakantie. Na zes weken zonder schoolgaande kinderen kan dat voor sommige weggebruikers als een verrassing komen.

GEPASTE SNELHEID VVN roept automobilisten op om met gepaste snelheid te rijden en schoolzones te vermijden. Maar ook kunnen automobilisten volgens een woordvoerder proberen om niet op de momenten waarop scholieren naar school fietsen de auto te pakken. Verder roept de organisatie scholieren op om hun fiets te controleren op mogelijke gebreken en om de schoolroute samen met een volwassene vooraf te oefenen.

12-JARIGEN Vooral 12-jarige scholieren, die voor het eerst naar de middelbare school gaan, krijgen te maken met ongelukken, ziet Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Dat komt mogelijk omdat deze groep scholieren voor het eerst naar de middelbare school moeten fietsen en nog moeten wennen aan een nieuwe route of fiets. Maar absolute aantallen ontbreken, omdat niet alle ongelukken worden bijgehouden. “Maar we zien wel een patroon”, zegt een woordvoerder van de SWOV.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie