Wethouders Herbert Raat (monumenten) en Rob Ellermeijer (sport), en directeur van Amstelveen Sport Heleen van Ketwich Verschuur bij een paneel van de historische route aan de Lindenlaan.
Wethouders Herbert Raat (monumenten) en Rob Ellermeijer (sport), en directeur van Amstelveen Sport Heleen van Ketwich Verschuur bij een paneel van de historische route aan de Lindenlaan. Gemeente Amstelveen

Tweede historische route loopt door het Oude Dorp en Keizer Karelpark

17 augustus 2021 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Wie meer wil weten over de (ontstaans-)geschiedenis van het Oude Dorp en het Keizer Karelpark kan vanaf nu de tweede historische route in Amstelveen wandelen. Vorige week zijn de informatiepanelen geplaatst waarop de ontwikkeling van Amstelveen van dorp tot stad beschreven staat. 

De eerste historische route is in oktober 2020 gelanceerd en vertelt de geschiedenis van Randwijck, Elsrijk en Patrimonium. Het doel van de historische routes is om de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners te vergroten. “We hebben heel veel positieve reacties ontvangen na de lancering van de eerste route”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Vooral in een jaar waarin we bijna nergens meer naartoe konden en we meer gingen wandelen in de eigen buurt, kwam de historische route op een goed moment. De eerste route had de Tweede Wereldoorlog als thema. Nu gaat het over de ontwikkelingen die onze gemeente door de jaren heen gevormd hebben; van dorp tot stad. Ook deze geschiedenis maakt onderdeel uit van de Amstelveense identiteit.”

DE ROUTE De informatiepanelen zijn geplaatst op acht verschillende locaties in het Oude Dorp en Keizer Karelpark. De route begint bij de voormalige ‘burgemeesterswoning’ aan de Dorpsstraat en voert vervolgens langs de Dorpskerk, het oude Raadhuis en de voormalige Marechausseekazerne, en steekt bij de Elegastbrug aan de Ouderkerkerlaan het Keizer Karelpark in. Vanaf hier gaat de route langs ‘de witte stad’, het Veenendaalplein, de Paaskerk, de ‘Hellingbaanflats’ en Van der Hooplaan. Op de informatiepanelen staat de ontstaansgeschiedenis van deze wijken, de stedenbouw en de architectuur beschreven. En specifiek over de stadsontwikkeling van Amstelveen: van agrarisch dorpje in het groen tot een forensenstad met planmatige wederopbouwwijken.

DERDE ROUTE Participatie vormt een belangrijk onderdeel van dit project: belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes, vóór en dóór Amstelveners. Er is een derde historische route in de maak. Deze route voert door de wijken Bovenkerk en Westwijk en heeft de titel ‘Oude normen, nieuwe waarden’. Voor deze route wordt nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Wie deze plekken als geen ander kent en zou willen bijdragen aan dit project, kan  contact opnemen met de gemeente via  historie@amstelveen.nl of kan lid worden van de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.

De historische routes worden in opdracht van de gemeente gerealiseerd door de stichting Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie