Afbeelding
Pixabay

Platform vraagt openbaarmaking vindlocaties tijgermug, onder meer in Amstelveen

11 augustus 2021 om 10:35 Overig

AMSTELVEEN Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opnieuw gevraagd om de exacte locaties bekend te maken waar in Nederland Aziatische tijgermuggen en gelekoortsmuggen zijn aangetroffen. Van de 11 waarnemingen van de tijgermug die dit jaar zijn gemeld, zijn er 3 afkomstig uit Amstelveen (op 22 maart, 14 juni en 13 juli). De NVWA meldt alleen dat de meldingen afkomstig zijn uit Buitengebied Zuid, maar het platform wil dat ook de precieze plek wordt gemeld

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Tot nog toe heeft de tijgermug zich niet definitief kunnen vestigen in Nederland.

INFECTIES VOORKOMEN Alleen steekmuggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen mensen ziek maken. Op dit moment komen volgens het RIVM in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht. Als bepaalde exotische muggen zich hier zouden vestigen, dan zouden ze eventueel ziektes zoals knokkelkoorts (dengue) en chikungunya kunnen overbrengen, bijvoorbeeld van reizigers die deze ziekten meenemen. De overheid wil daarom voorkomen dat invasieve exotische muggen die mogelijk ziektekiemen kunnen overbrengen zich hier vestigen. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde tropische infectieziekten kunnen overdragen, is volgens de NVWA te verwaarlozen.

SCHIPHOL Dit jaar is de tijgermug in vijf gemeenten gesignaleerd: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Op Schiphol is een onbekend aantal gelekoortsmuggen gevonden. Ondanks een uitspraak van de Raad van State weigert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) volgens het platform Stop Invasieve Exoten de exacte locaties bekend te maken. Onlangs heeft de Tweede Kamer de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) opnieuw gevraagd om openheid over de locaties. Het platform vermoedt dat het bij de vondsten van de tijgermuggen dit jaar gaat om bedrijven die gebruikte banden of Lucky bambooplantjes importeren. 

GEBREK AAN OPENHEID De Raad van State heeft volgens het platform in 2019 vastgesteld dat er geen enkele reden is om de namen van de bedrijven waar tijgermuggen worden gevonden geheim te houden, omdat het milieu-informatie betreft. Toch maakt de NVWA op haar website alleen de gemeente en woonwijk bekend. Vlak voor het reces heeft Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) daarom voor de derde keer aan Landbouw-minister Carola Schouten (die verantwoordelijk is voor de NVWA) een aantal vragen gesteld over het gebrek aan openheid.

AANTALLEN Na de eerdere Kamervragen vermeldde de NVWA sinds begin dit jaar op haar website het aantal muggen dat was aangetroffen. Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform, een goede ontwikkeling, want het aantal gevangen muggen kan iets zeggen over de mate van verspreiding en kans op vestiging. Maar de vangstdatum werd niet vermeld. Dat veranderde nadat Kamerlid De Groot had gevraagd om naast het aantal muggen ook de datum te noemen waarop de vondst is gedaan. Sindsdien vermeldt de NVWA op de site wel de datum, maar niet meer de aantallen.

“Ik vraag me wel eens af waar is de NVWA mee bezig is,” stelt Reinhold. Het platform heeft inmiddels voor de zoveelste keer bij de NVWA een verzoek ingediend op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, om de exacte locaties en de aangetroffen aantallen boven tafel te krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie