Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Verbetering inzameling papier en karton door nieuwe en extra containers

12 juli 2021 om 10:08 Overig

AMSTELVEEN De gemeente ziet mogelijkheden om de inzameling van papier en karton te verbeteren. De gemeenteraad stelt geld beschikbaar voor aanpassingen aan de ondergrondse papiercontainers om verstoppingen te verminderen. Binnenkort sluit de gemeente een nieuw contract met een andere inzamelaar van papier en karton om de dienstverlening te kunnen verhogen.

De hoeveelheid karton neemt toe door online winkelen. In 2020 is 56 kg papier en karton per persoon ingezameld en in 2019 was dat 43 kg. Dat is een stijging van circa 30 procent. Zowel via de ondergrondse papier/kartoncontainers die bij hoogbouw en bijvoorbeeld winkelcentra staan, als via rolcontainers van laagbouwbewoners. Bij ondergrondse containers ontstaan problemen met verstoppingen in het bovengrondse deel van de container. Dozen die openklappen of niet goed klein gemaakt zijn, leiden vaak tot verstoppingen. De volgende bewoner die papier en karton wil weggooien, staat dan voor een ‘volle’ papiercontainer. 

Wethouder Floor Gordon (afvalbeheer): “Dit veroorzaakt ergernis en vaak ook bijgeplaatst afval. En dat willen we met maatregelen die de inzameling van papier en karton verbeteren gaan verminderen. Dit jaar bereiden we die voor zodat we volgend jaar de effecten kunnen meten.”

BETERE CONTAINERS In 2020 testte de gemeente, naast een aparte kartonklep, het effect van een gladde metalen inworpbuis in een ondergrondse papier/kartoncontainer om vastzittend papier en karton te verminderen. De resultaten van de buis zijn goed. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om na voorbereidingen in alle containers volgend jaar zo’n buis aan te brengen. Ook vergroot de gemeente dan enkele ondergrondse containers waardoor er meer capaciteit is. Daarnaast plaatst de gemeente extra ondergrondse papiercontainers op plekken waar veel papier en karton wordt aangeboden. Bij tweederde van de papiercontainers is een pictogram op de grond gespoten om inwoners te helpen bij het goed aanbieden van dozen. De verf verdwijnt na circa zes maanden, afhankelijk van het weer.

Met ingang van 1 augustus leegt een nieuwe inzamelaar het papier en karton uit ondergrondse containers. Contractueel is afgesproken dat de inzamelaar verantwoordelijk is voor het tijdig en extra legen van ondergrondse containers die, naast de reguliere leging, snel vol zijn. Het doel is volle containers te verminderen.

Tot slot onderzoekt de gemeente de kosten voor het opvoeren van de frequentie van het legen van rolcontainers voor papier en karton. Het legen hiervan doet de gemeente in eigen beheer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie