Wethouder Marijn van Ballegooijen plant een vlinderstruik in de nieuwe grafwijk ´de Rode Vlindertuin´.
Wethouder Marijn van Ballegooijen plant een vlinderstruik in de nieuwe grafwijk ´de Rode Vlindertuin´. Gemeente Amstelveen

Extra ruimte voor ecologische graven op begraafplaats Zorgvlied

25 juni 2021 om 11:35 Overig

AMSTELVEEN De gemeentelijke begraafplaats Zorgvlied heeft sinds deze week een nieuwe grafwijk die alleen bedoeld is als ecologische bestemming voor begraven of voor het bijzetten van as. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen was de uitbreiding van de mogelijkheden voor deze vorm van begraven en bijzetten zeer gewenst, omdat het huidige gedeelte voor ecologisch begraven ’t Varenveld tegen de grenzen va de capaciteit aanloopt.

De nieuwe grafwijk draagt de naam ‘de Rode Vlindertuyn’. Bij de aanleg zijn alleen duurzame materialen gebruikt. Overleden worden er uitsluitend begraven met materialen die na verloop van tijd opgaan in de natuur. Een boom of boomschijf markeert de begraafplek. Ook is er ruimte om milieuvriendelijke urnen te plaatsen die na verloop van tijd oplossen waardoor de as zich vermengt met de aarde.

“Met de Rode Vlindertuyn spelen we in op de huidige behoefte van onze klanten: een natuurlijk ontwerp, oog voor duurzaamheid en geen stenen graftekens,” licht wethouder Van Ballegooijen toe. De naam “De Rode Vlindertuyn” verwijst naar de oorspronkelijke benaming van dit deel van Zorgvlied. Bij de beplanting is gekozen voor groen dat vlinders aantrekt.

Inmiddels heeft in de Rode Vlindertuyn de eerste (officieuze) bijzetting van twee asurnen plaatsgevonden: vader en dochter. De naasten hebben gekozen voor een urngraf rechts en links van het pad, gemarkeerd met een boom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie