Cultuursessie met bewonerspanel en raadsleden.
Cultuursessie met bewonerspanel en raadsleden. Naomi Heidinga

Culturele instellingen en inwoners denken mee over verlevendigen Stadshart

18 juni 2021 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN De negen culturele instellingen in Amstelveen hebben ideeën voor het verlevendigen van het Stadshart gepresenteerd aan de gemeenteraad en inwoners. Met als titel ‘Een Stadshart dat klopt voor iedereen’ schetsten de instellingen een toekomstbeeld voor een ontmoetingsplein waar zowel voor jong en oud iets te beleven is. De raadsleden en inwoners reageerden positief. Gedachten zijn onder meer pop-up paviljoens voor kleinschalige activiteiten, mobiele groenbakken en flexibele puien zodat de instellingen meer verbinding kunnen maken met het plein.

De gemeente Amstelveen begeleidt de instellingen in dit traject. De gemeente laat Amstelveners via een burgerpanel in een vroeg stadium meedenken over de ontwikkeling van het plein. “Dit vinden wij belangrijk, omdat de inwoners uiteindelijk degenen zijn voor wie we het Stadsplein een aantrekkelijke plek willen maken. Dat kan alleen door hun ideeën te horen en hen te betrekken bij de ontwikkeling,” zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “We vinden het prachtig om te zien hoe de culturele instellingen in een lastig jaar de samenwerking met elkaar zijn aangegaan. Dit is iets wat wij als gemeente stimuleren en iets dat een positieve uitwerking zal hebben op de kunst en cultuurbeleving in Amstelveen.”

GEBRUIKERSPLEIN De culturele instellingen benadrukten bij de presentatie dat participatie heel belangrijk is. Alleen met inbreng van onder meer inwoners, horeca, gemeente en de instellingen kan er gekomen worden tot een breed gedragen plan voor het plein. Het is duidelijk niet de bedoeling om van het Stadshart een festivallocatie te maken, maar kleinschalige activiteiten en ontmoetingsplekken te organiseren waardoor Amstelveners hier graag naartoe komen en waar altijd iets te doen is. Dus geen evenementenplein, maar een gebruikersplein. Het kloppende hart van Amstelveen waar inwoners van gaan houden.

VERLICHTE KUNSTROUTE Een van de ideeën is een verlichte kunstroute in de donkere maanden die begint op het plein en via de beeldentuin op de overkapping van de A9 loopt naar een pop-up paviljoen waar dans- en muziekleerlingen overdag repeteren. Er wordt een stadsprogrammeur aangesteld voor het ontwikkelen van een programmering en om verbinding te zoeken met de omgeving. Daarnaast worden Amstelveners gevraagd om mee te denken in speciale werkgroepen. Zo ontstaat er een programmering voor en door Amstelveners. Wie in de toekomst wil meedenken, kan zich aanmelden via kunstencultuur@amstelveen.nl

In onderstaande video zijn de ideeën samengevat.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie