Afbeelding
Eigen foto

Donatie provincie voor restauratie staties Urbanuskerk

24 mei 2021 om 14:45 Overig

AMSTELVEEN De provincie Noord Holland zal donderdag 3 juni een belangrijke donatie doen voor het opknappen van de kruiswegstaties in de Urbanuskerk. Gedeputeerde Zita Pels (cultuur en erfgoed) brengt dan een bezoek aan de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Ook burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Herbert Raat zullen daarbij aanwezig zijn.

De burgemeester zal mevrouw Pels welkom heten en haar informeren over de herbouw van St. Urbanuskerk na de fatale brand in 2018, die gedragen wordt door de parochiegemeenschap, met vele vrijwilligers en donateurs. De vicevoorzitter van het parochiebestuur, Ad Verkleij, zal met dia’s een overzicht geven van de vorderingen in de herbouw. Pels zal ook nader worden geïnformeerd over het unieke multifunctionele gebruik van het gebouw, van belang voor geheel Amstelveen.

De Provincie Noord-Holland heeft de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een belangrijke subsidie toegekend voor het herstel van de door Frans Loots rond 1900 geschilderde kruiswegstaties die tijdens de brand zwaar zijn beschadigd. Deze staties worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed. De subsidie bedraagt maar liefst 175.000 euro, dat is de helft van het totale bedrag aan kosten voor deze restauratie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft daarnaast een mooie donatie van 25.000 euro gedaan. De Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus is blij met deze donaties. De staties zullen gerestaureerd worden door een deskundige restaurateur: Jazzy de Groot. In de torenkapel zal Jazzy voorbeelden laten zien van de staties, gerestaureerd en niet-gerestaureerd. De ‘geldmeter’ aan de Urbanustoren wordt op 3 juni door Zita Pels aangevuld met 175.000 euro. Hierna zal door het gezelschap een kort bezoek worden gebracht in de St. Urbanus, onder leiding van uitvoerders van bouwbedrijf Nico de Bont, om een indruk te krijgen van de vorderingen van het herstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie