De provincie zet sterk in op data en datatechnologie, met een accent op kunstmatige intelligentie.
De provincie zet sterk in op data en datatechnologie, met een accent op kunstmatige intelligentie. Pixabay

Provincie Noord-Holland maakt algoritmes openbaar

16 mei 2021 om 08:00 Overig

HAARLEM De provincie Noord-Holland gaat de algoritmes die zij gebruikt openbaar maken. Dat staat in de datastrategie 2021-2023. De provincie vindt het belangrijk dat inwoners en bedrijven niet verrast worden door uitkomsten van geautomatiseerde besluitvorming. ‘Het moet duidelijk zijn welke algoritmen wij gebruiken en welke keuzes hierin zijn gemaakt. Een algoritme-register moet hier inzicht in geven,’ aldus de provincie 

Een algoritme is een instructie in een programmeertaal om een probleem om te lossen. Algoritmes helpen om sneller informatie te verwerken en om ingewikkelde keuzes te maken. Ook maken algoritmes slimme technologie zoals kunstmatige intelligentie mogelijk. De provincie zet sterk in op data en datatechnologie, met een accent op kunstmatige intelligentie.

KANSEN “Data zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Data helpen ons om resultaten te realiseren bij de maatschappelijke opgaven waar wij voor staan, zoals het verbeteren van de biodiversiteit en de energietransitie. Dat biedt bij al onze opgaven kansen voor technologische, sociale en economische innovatie,” aldus gedeputeerde Edward Stigter in een toelichting op de datastrategie 2021-2023.

PRIVACY De provincie heeft daarbij oog voor de risico’s op gebied van privacy en cybersecurity en houdt zich aan wetten en regels. Ethische vraagstukken rond data worden getoetst aan de waarden van Tada, een coalitie van bedrijven, overheden, organisaties en inwoners. Ook de menselijke maat, zeggenschap over eigen data van individuen en legitiem en gecontroleerd gebruik zijn voor de provincie onmisbare uitgangspunten in het databeleid. 

OPEN DATA Noord-Holland wil ook samen met andere provincies een aantal datasets beschikbaar stellen voor gebruik door anderen. Respect voor privacy en veiligheid zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. De provincie richten ook een open data-register in, waarin iedereen kan zien over welke open data zij beschikt. Bovendien laat dit register zien waar deze data wordt aangeboden. 

BIODIVERSITEIT Data worden onder meer vergaard oor het monitoren we de biodiversiteit. Lessen uit experimenten met bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers zijn al in een aantal projecten toegepast. De monitoring van soorten zoals kleine zoogdieren, vlinders en libellen, vogels, planten, vleermuizen, amfibieën en reptielen ligt ten grondslag aan de soortenmaatregelen van de provincie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie