Een van de hobbelige voetpaden in Amstelveen
Een van de hobbelige voetpaden in Amstelveen Chris Smeenk

BBA-secretaris waarschuwt voor valpartijen door hobbelige voetpaden

15 mei 2021 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Frits Suèr, secretaris van Burgerbelangen Amstelveen (BBA) roept de gemeente op om hobbelige voetpaden te herstellen om valpartijen te voorkomen. Hij doet dat in zijn column op de website van BBA. 

BBA stelde een jaar geleden in een uitgebreid rapport de kwaliteit van de Amstelveense fietspaden ter discussie. Het ging daarbij onder meer om te smal paden, hobbels, kuilen, verzakkingen en gevaarlijke oversteekpunten. De partij kreeg toen via de e-mail ook talrijke tips om ook eens naar de voetpaden te kijken. Ook die zijn volgens de tips soms hobbelig en ongelijk waardoor zeker de oudere Amstelveners, goed moet opletten om niet te struikelen.

BOOMWORTELS Frits Suèr komt ook zelf hobbelige voetpaden tegen op zijn tramroute die onder meer over enkele paden in de wijk Groenelaan en langs de MIddenpolder voert. ‘Ik zie dan zelf dat je echt moet opletten om niet te struikelen over de hobbels en oneffenheden,’ schrijft hij in zijn column.  ’Vaak worden die veroorzaakt door uitzettend asfalt, maar ook door uitgroeiende boomwortels, die asfalt of tegels omhoog duwen. Dat zal in de andere Amstelveense wijken met groenstroken en wandelpaden niet anders zijn. Het zijn plaatsen waarbijna wekelijks de plantsoenendienst van de gemeente aan het werk is. Ik vraag me dan af: zien die mensen dat niet, of geven ze het niet door, of wordt er niets mee gedaan?’

OPKOMENDE BOBBEL Hij geeft daarbij aan dat zich kan voorstellen dat het voor een gemeente onmogelijk is meteen te reageren op iedere spontaan opkomende bobbel in een fiets- of voetpad. ‘Maar hier heb ik het over hobbels, die er al een jaar of vier, vijf in zitten, zonder dat er iets aan wordt gedaan. Het is toch niet zo moeilijk om die oneffenheden weg te werken door ze af te slijpen, of door er een oplopend en aflopend laagje asfaltbij aan te brengen,” steelt de BBA-columnist. 

VERGETEN EPIDEMIE Hij wijst daarbij ook op een column van de bekende internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in Het Parool van 8 mei. Hij besteedde daarin aandacht aan volgens hem ‘vergeten epidemie’, namelijk de valpartijen van bejaarden. Hij noemde het vallen bij bejaarden een van de grootste dagelijkse bedreigingen voor de gezondheid, met kans op aanzienlijke schade en blijvend verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Met een beetje pech levert een val bij ouderen ernstig letsel op, zoals botbreuken, bloedingen, moeilijk genezende wonden en soms zelfs hersenschade. Levi pleitte voor het wegnemen van de risicofactoren. Valpreventie verdient volgens hem meer aandacht als speerpunt van de publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Hoewel het niet het meest sexy onderwerp is, levert het volgens hem veel meer gezondheidswinst op, dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen. Hij constateert echter dat beleidsmakers en politici niet enthousiast te maken zijn voor investeringen in preventie.

GEZOND IN AMSTELVEEN Suèr ondersteunt de oproep van Levi. ‘Ik benieuwd hoe lang het duurt voordat de voetpaden in onze groenstroken worden verbeterd,” schrijft hij. Dat past volgens hem ook in het kader van de Uitvoeringsagenda Gezond in Amstelveen die deze maand door de gemeenteraad behandeld wordt. “Mede door corona is de behoefte aan wandelen en fietsen enorm toegenomen. Daarom gaat de raad praten over het verbeteren van de wandel- en fietsroutes. Een idee is om langs de routes ook sporttoestellen te plaatsen.’ Suèr stelt voor om aan Gezond in Amstelveen ook een permanent actie- en onderhoudsplan te verbinden. ‘Elke twee jaar de paden even langslopen en elk jaar de toestellen controleren. Smeerolie meenemen,” aldus de BBA-secretaris.

Scheefliggende tegels kunnen tot valpartijen leiden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie