De Ouderkerkerplas is geliefd als recreatiegebied.
De Ouderkerkerplas is geliefd als recreatiegebied. Archief BDU/Naomi Heidinga

Tellingen tonen sterke behoefte aan buitenrecreatie aan

13 mei 2021 om 10:00 Overig

AMSTELLAND De gebieden van de vijf recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland zijn in 2020 bovengemiddeld bezocht. Tot deze recreatieschappen behoort ook Groengebied Amstelland. De recreatiemonitor van de terreinbeherende organisatie toont forse pieken in het aantal bezoeken. Gemiddeld zijn de bezoekcijfers  ten opzichte van 2019 met 33 procent gestegen. Het eerste kwartaal van 2021 laat dezelfde hoge cijfers zien. Buitenrecreatie bleek en blijkt mede vanwege de coronacrisis een favoriete vrijetijdsbesteding.

De recreatiemonitor werkt via zogenaamde telslangen die op één of meer toegangswegen liggen om het inkomende verkeer te meten. De apparatuur onderscheidt fietsers van auto’s en telt met een hoge betrouwbaarheid. Recreatie Noord-Holland meet sinds 2006 met deze methode het aantal bezoekers. 

MEER ZWERAFVAL Uit de metingen blijkt dat alle recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland vorig jaar fors meer bezoekers trokken dan voorheen. Het gaat daarbij om Groengebied-Amstelland, Spaarnwoude, Het Twiske, Geestmerambacht en Westbroekplas. Deze gebieden ontvingen te opzichte van 2019 gemiddeld 33 procent meer recreanten. Dat wijkt flink af van de meetresultaten in eerdere jaren. Toen bedroeg de de gemiddelde stijging of daling jaarlijks 5 procent. Een stijging of daling van 10 procent komt zeer zelden voor. De meest plausibele verklaring voor de toename is volgens Recreatie Noord-Holland het effect van de beperkende maatregelen in het afgelopen coronajaar. ‘Gestegen kosten voor het extra opruimen van zwerfafval zijn daarnaast het wrange bewijs van extreme drukte in de gebieden,’ stelt de overkoepelende organisatie.

Het was voor de recreatieschappen verrassend dat veel mensen de gebieden bezochten om een frisse neus te halen of voor wat lichaamsbeweging. In de recreatieschappen waren horeca en attracties zoals een klimpark of skibaan zeer beperkt open of gesloten. Alle evenementen waren afgelast. Desondanks was het aantal bezoeken hoger.

MONITOR VOOR DRUKTE De eerste metingen van 2021 laten zien dat de trend van meer bezoeken aan de recreatiegebieden ook nu nog speelt. Recreatie Noord-Holland werkt aan een systeem waarmee recreanten van te voren kunnen bekijken hoe druk het in een gebied of op een wandel- of fietsroute is. Ook valt dan te zien waar rustig recreëren nog wèl mogelijk is. De organisatie kan zo beter inspelen op de verwachte drukte en de bezoekers zo goed mogelijk spreiden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie